„Stingerul rusesc”, made in India. Sistemele rusești antiaeriene Igla-S vor fi achiziționate și produse sub licență de India

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian rusesc Igla-S. Foto: EurAsiantimes
Sistem antiaerian rusesc Igla-S. Foto: EurAsiantimes

Rusia intenționează să încheie un contract major privind furnizarea și producția sub licență a sistemelor portabile de apărare antiaeriană 9K338 Igla-S în India. Informația a fost lansată la finalul celei de-a 14-lea ediții a expoziției internaționale Aero India 2023, care s-a desfășurat la Bangalore în perioada 13-17 februarie. Expoziția are loc o dată la doi ani, Rusia fiind un participant constant și activ la acest eveniment de referință în Asia. 

Directorul adjunct al Serviciului federal de cooperare tehnico-militară, Vladimir Drozhzhov, a declarat pentru agenția rusă de știri TASS, la finalul expoziției Aero India 2023, că se „așteaptă cu nerăbdare decizia părții indiene privind semnarea contractul pentru furnizarea și producția sub licență a sistemelor de apărare antiaeriană portabile Igla-S”.

TASS a mai precizat că proiectul privind furnizarea și producția sub licență a acestor sisteme era în așteptarea aprobării încă din 2022.

 

9K38 Igla - cel mai popular sistem portabil de rachete antiaeriene al Rusiei

 

Lansatorul “9K38 Igla” (în codificare NATO “SA-18 Grouse”) este cel mai popular sistem portabil de rachete antiaeriene rusesc. În principal, ghidarea rachetelor către țintă este asigurată în infraroșu, prin orientarea acestora către sursa de radiație termică. 

O versiune mai veche, simplificată, este cunoscută sub numele de “9K310 Igla-1” (în codificare NATO “SA-16 Gimlet”), iar cea mai recentă variantă este “9K338 Igla-S” (“SA-24 Grinch”).

Igla-1 a intrat în serviciu în 1981, Igla în 1983, iar Igla-S în 2004. În 2014, gama de astfel de sisteme a fost completată și treptat înlocuită în serviciul trupelor ruse cu produsul “9K333 Verba”. 

Igla și Igla-1 au fost exportate din fosta Uniune Sovietică în peste 30 de țări, inclusiv India.

 

Iglan, omologul rus al Stinger american

 

2. Sistem ant... (igla-s-india_58331800.jpg)

Sistem antiaerian rusesc Igla-S testat de Forțele Aeriene ale Indiei în 2020. Foto: Ministerul Apărării din India

Oarecum asemănător actualelor sisteme americane Stinger, care au impresionat în prima parte a războiului din Ucraina reușind să rupă ritmul ofensivei ruse prin eficacitatea loviturilor, cele rusești Igla au devenit populare acum 30 de ani tot în urma unui conflict armat. 

Între 28 iulie 1992 și 2 august 1992, armata indiană a organizat operația Trishul Shakti pentru a proteja postul Bahadur din Chulung, când a fost atacată de o grupare de asalt pakistaneză. Pe 1 august 1992, armata indiană a răspuns elicopterelor pakistaneze cu rachete Igla, iar confruntarea s-a soldat cu uciderea generalului de brigadă Masood Navid Anwari, comandant al forțelor pakistaneze din zona de nord, precum și unui număr însemnat de alți militari. Acest lucru a dus la pierderea momentului din partea forțelor pakistaneze și asaltul a încetat.

Cota sistemului a crescut simțitor, iar Rusia ajungea să furnizeze 2.500 de astfel de lansatoare portabile (versiunea Igla-S) între 2001 și 2002.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel