Statut special pentru limba rusă. Proiect prin care cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii moldoveni

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Parlamentul Republicii Moldova, sursă foto: Parlament.md
Parlamentul Republicii Moldova, sursă foto: Parlament.md

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi, Vasile Bolea și Bogdan Țîrdea au înregistrat un proiect de lege ce ar oferi statut special limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit documentului înregistrat azi la secretariatul Parlamentului, cunoașterea limbii ruse ar urma să devină obligatorie pentru funcționarii de stat, și asta pentru că cei din urmă vor fi obligați să răspundă la cererile cetățenilor în limba în care a fost făcută adresarea.

„În relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul R.Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului (...) Organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea”, se menționează în proiectul de lege, potrivit portalului Deschide.md.

Socialiștii precizează că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat. Totuși, la solicitare, se asigură traducerea și în limba rusă.

Deputații PSRM precizează că acest proiect ar urma să garanteze, de către stat, a statutului limbii ruse de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R.Moldova.

De precizat că oferirea unui statut special pentru limba rusă a fost și subiectul discutat de Dodon cu colegii din PSRM după înfrângerea de la prezidențiale. În cadrul ședinței Consiliului republican, s-a decis ca deputații socialiști „să insiste ca limba rusă să obțină un statut special de limbă de comunicare interetnică”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel