Statele Unite au conturat "linii roșii" privind operarea F-16 de către ucraineni: Ucraina poate utiliza aceste avioane doar pe teritoriul său suveran

S.I. Catalin |
Data publicării:

Pentagonul a conturat "linii roșii" privind utilizarea avioanelor F-16 ucrainene în timpul războiului ruso-ucrainean. Publicaţia ucraineană ArmyInform a relatat acest lucru, citându-l pe Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, într-un interviu acordat RFE/RL. Răspunzând la o întrebare despre restricțiile privind utilizarea F-16, Ryder a răspuns că țările occidentale văd utilizarea acestor avioane de luptă doar pe teritoriul suveran al Ucrainei.

 

Într-un interviu acordat postului RFE/RL, generalul-maior Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a declarat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist despre "liniile roșii" în legătură cu utilizarea de către Ucraina a avioanelor de luptă F-16, că Occidentul consideră că Ucraina poate utiliza aceste avioane doar pe teritoriul său suveran.

Potrivit oficialului, după ce va primi avioanele de luptă, Ucraina va avea "o capacitate aeriană unică care este destinată să se concentreze pe apărarea teritoriului suveran al Ucrainei și în interiorul granițelor suverane ale Ucrainei".

Recent, președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 la un centru de pregătire din România.

De asemenea, el a fost de acord cu transportul ajutorului militar internațional pentru Ucraina prin teritoriul țării.

Această chestiune urmează să fie analizată în curând în cadrul unei reuniuni a liderilor celor două camere ale Parlamentului României. Votul urmează să aibă loc la următoarea sesiune plenară.

La 11 martie, The New York Times a relatat că primele șase avioane de luptă F-16 vor fi livrate Ucrainei până în vara acestui an.

Ziarul relatează că până în prezent se așteaptă ca doisprezece piloți să fie pregătiți să piloteze F-16 în condiţii de luptă până în această vară, după 10 luni de pregătire în Danemarca, Marea Britanie și Statele Unite.

În același timp, autorii articolului subliniază că, până când piloții se vor întoarce în Ucraina, vor fi livrate doar șase F-16 din cele aproximativ 45 de avioane de luptă pe care le-au promis aliații europeni.

În plus, publicația susține că piloții ucraineni nu au ajuns încă la centrul de pregătire de la Baza Aeriană Fetești, la 150 de kilometri est de București, unde ar fi trebuit să primească pregătire de zbor pe F-16. Publicația scrie că avioanele de luptă F-16 sunt pregătite, iar instructorii așteaptă la noul centru de pregătire din România.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel