Statele Unite sunt dispuse să poarte discuţii la cel mai înalt nivel cu China pe tema relaţiilor tensionate

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Statele Unite sunt deschise să poarte discuţii la cel mai înalt nivel cu China pe tema relaţiilor tensionate dintre cele două ţări, a afirmat vineri un oficial al Departamentului de Stat, notează AFP. 

Declaraţia intervine într-un moment în care numărul doi din diplomaţiei americane se pregăteşte să efectueze un turneu în Asia. Departamentul de Stat a anunţat joi într-un comunicat că Wendy Sherman va vizita cu începere de duminică Japonia şi Coreea de Sud, aliaţi ai Statelor Unite, dar şi Mongolia, a cărei relaţie cu Washingtonul s-a îmbunătăţit recent. Comunicatul nu menţionează nicio etapă în China, în pofida speculaţiilor în acest sens.

Întrebat despre posibilitatea unei astfel de vizite în China, un responsabil al Departamentului de Stat a indicat că SUA sunt dispuse la schimburi de păreri 'într-o manieră practică, substanţială şi directă'.

'Am explorat şi vom continua să explorăm oportunităţile de a interacţiona cu responsabilii chinezi, inclusiv la nivel înalt, în cadrul eforturilor noastre de a face să progreseze interesele Statelor Unite şi pentru a gestiona această relaţie în mod responsabil', a declarat acest oficial, potrivit Agerpres.

Washingtonul şi-a atras din nou furia Beijingului în ultimele zile, în primul rând cu votul din Senat, joi, despre un embargou asupra produselor din provincia Xinjiang, pentru a condamna 'munca forţată' a minorităţii musulmane uigure. Apoi, vineri, avertizând companiile americane cu privire la riscurile la care ar putea fi expuse dacă operează în Hong Kong, după ce Beijingul a introdus o serie de restricţii vizând acest istoric centru financiar.

În cazul unei vizite, Wendy Sherman ar deveni cel mai înalt oficial al administraţiei americane care s-a deplasat în China de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-au întâlnit cu responsabilii chinezi Yang Jiechi şi Wang Yi în martie în Alaska, cu prilejul unui summit extrem de tensionat.

China a fost declarată de administraţia Biden ca provocarea numărul unu pentru politica externă a Washingtonului. Preşedintele american a mers pe urmele lui Donald Trump adoptând o linie dură faţă de Beijing, dar s-a demarcat de predecesorul său promiţând să restabilească prioritatea cooperării cu aliaţii Statelor Unite. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel