Statele Unite sunt dispuse să poarte discuţii la cel mai înalt nivel cu China pe tema relaţiilor tensionate

DefenseRomania Team / 17 iul 2021 / 09:27

Statele Unite sunt deschise să poarte discuţii la cel mai înalt nivel cu China pe tema relaţiilor tensionate dintre cele două ţări, a afirmat vineri un oficial al Departamentului de Stat, notează AFP. 

Declaraţia intervine într-un moment în care numărul doi din diplomaţiei americane se pregăteşte să efectueze un turneu în Asia. Departamentul de Stat a anunţat joi într-un comunicat că Wendy Sherman va vizita cu începere de duminică Japonia şi Coreea de Sud, aliaţi ai Statelor Unite, dar şi Mongolia, a cărei relaţie cu Washingtonul s-a îmbunătăţit recent. Comunicatul nu menţionează nicio etapă în China, în pofida speculaţiilor în acest sens.

Întrebat despre posibilitatea unei astfel de vizite în China, un responsabil al Departamentului de Stat a indicat că SUA sunt dispuse la schimburi de păreri 'într-o manieră practică, substanţială şi directă'.

'Am explorat şi vom continua să explorăm oportunităţile de a interacţiona cu responsabilii chinezi, inclusiv la nivel înalt, în cadrul eforturilor noastre de a face să progreseze interesele Statelor Unite şi pentru a gestiona această relaţie în mod responsabil', a declarat acest oficial, potrivit Agerpres.

Washingtonul şi-a atras din nou furia Beijingului în ultimele zile, în primul rând cu votul din Senat, joi, despre un embargou asupra produselor din provincia Xinjiang, pentru a condamna 'munca forţată' a minorităţii musulmane uigure. Apoi, vineri, avertizând companiile americane cu privire la riscurile la care ar putea fi expuse dacă operează în Hong Kong, după ce Beijingul a introdus o serie de restricţii vizând acest istoric centru financiar.

În cazul unei vizite, Wendy Sherman ar deveni cel mai înalt oficial al administraţiei americane care s-a deplasat în China de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-au întâlnit cu responsabilii chinezi Yang Jiechi şi Wang Yi în martie în Alaska, cu prilejul unui summit extrem de tensionat.

China a fost declarată de administraţia Biden ca provocarea numărul unu pentru politica externă a Washingtonului. Preşedintele american a mers pe urmele lui Donald Trump adoptând o linie dură faţă de Beijing, dar s-a demarcat de predecesorul său promiţând să restabilească prioritatea cooperării cu aliaţii Statelor Unite. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy