Statele Unite şi Canada sunt favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, dar nu prin procedură accelerată

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Statele Unite şi Canada s-au declarat vineri favorabile unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, fără însă a sprijini o procedură accelerată, notează AFP.

,,Susţinem ferm intrarea în NATO a ţărilor care doresc să adere şi care pot contribui la aceasta cu capacităţile lor", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, adăugând că Statele Unite rămâne fidele politicii "uşii deschise" a Alianţei.

Dar, a adăugat el, "există un proces pentru asta şi ţările vor continua să urmeze acest proces".

Şeful diplomaţiei americane a fost întrebat într-o conferinţă de presă despre declaraţiile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, lansând un apel la o aderare accelerată a ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică după declararea anexării de către Rusia a unor teritorii ucrainene.

Alături de el, şefa diplomaţiei de la Ottawa, Mélanie Joly, a fost mai explicită, amintind că ţara sa "a susţinut întotdeauna aderarea Ucrainei la NATO".

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost evaziv când a fost întrebat despre cererea Ucrainei de "aderare accelerată" la NATO.

"Fiecare democraţie din Europa are dreptul de a solicita aderarea la NATO şi am spus din nou şi din nou că uşa rămâne deschisă", a declarat el. Dar o decizie privind adeziunea trebuie aprobată "în unanimitate" de către toate cele 30 de ţări membre, a reamintit Jens Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel