Statele Unite, îngrijorate de un virus militar informatic de spionaj al Rusiei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Russian hackers
Russian hackers

În mai, Departamentul de Justiție al Statelor Unite le-a cerut americanilor să-și repornească routerele, iar Agenția de Securitate Națională (NSA) a afirmat că problema de securitate ţine atât de producători de dispozitive care asigură conexiunea la internet, cât şi de cei care le utilizează.

Armata rusă se află în sute de mii de routere deținute de americani și de alții din întreaga lume, a declarat vineri un oficial american de top din domeniul securității informatice.

Prezența malware-ului rusesc în routere, dezvăluită mai întâi în luna mai, ar putea permite Kremlinului să fure datele persoanelor fizice sau să-și însușească dispozitivele într-un atac masiv menit să perturbe activitatea economică globală sau instituțiile țintă, potrivit Defense One.

La 27 mai, oficialii Departamentului de Justiție l-au cerut americanilor să-și repornească routerele pentru a opri un posibil atac. Ulterior, lumea a uitat în mare măsură de această rugăminte. Aceasta este o greșeală, a declarat Rob Joyce, consilier senior al directorului Agenției Naționale de Securitate și fostului coordonator al securității cibernetice de la Casa Albă.

"Malware-ul rus este încă acolo", a spus Joyce.

Pe data de 8 mai, compania Talos, specializată în securitate cibernetică, a observat o creștere a numărului de atacuri cibernetice în rândul utilizatorilior de internet din Ucraina. Filtru VPN (Virtual Private Network) a fost dublat, codul malware folosit fiind similar cu BlackEnergy (un virus care este folosit pentru a efectua atacuri DDoS, spionaj cibernetic și atacuri de distrugere a informațiilor) instrumentul pe care forțele rusești l-au folosit (sub o formă modificată) pentru a ataca infrastructura cibernetică ucraineană.

Comunitatea americană de informații crede că vinovații sunt hackerii cunoscuți sub numele de APT 28 sau Fancy Bear, ofițerii militari ruși care au fost în spatele atacurilor informatice împotriva Comitetului Național Democrat, Departamentului de Stat și altele. Noul program malware, dacă este activat, ar putea permite armatei ruse să urmărească activitățile online ale sutelor de mii de oameni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel