SUA îndeamnă Turcia să nu normalizeze relaţiile cu Bashar al-Assad: Nu sprijinim ţările care îşi exprimă sprijinul pentru un dictator brutal

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Washingtonul a lansat marţi un apel tuturor naţiunilor să se gândească de două ori înainte de orice normalizare a relaţiilor cu "brutalul" preşedinte sirian Bashar al-Assad, unul dintre miniştrii acestuia întâlnindu-se recent cu omologul său turc în Rusia, notează AFP.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, un susţinător cheie al rebelilor încercând din 2011 să-l răstoarne pe Bashar al-Assad, s-a declarat în prezent deschis unei întâlniri cu liderul de la Damasc.

Miniştrii apărării de la Ankara şi Damasc s-au întâlnit la Moscova la sfârşitul lui decembrie, prima reuniune oficială la acest nivel între cele două ţări de la începutul războiului.

,,Nu sprijinim ţările care îşi intensifică relaţiile sau îşi exprimă sprijinul pentru reabilitarea lui Bashar al-Assad, un dictator brutal", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

,,Îndemnăm statele să examineze cu atenţie bilanţul atroce al regimului al-Assad în domeniul drepturilor omului în ultimii 12 ani, în contextul în care el continuă să supună atrocităţilor poporul sirian şi să refuze accesul la un ajutor umanitar vital", a adăugat el.

Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia, a recăpătat controlul asupra majorităţii teritoriului sirian în cursul unui conflict care a ucis o jumătate de milion de persoane, a strămutat jumătate din populaţia ţării dinainte de război şi a văzut ascensiunea grupului Stat Islamic.

Anul trecut înregistrându-se cel mai mic număr de morţi de la începutul conflictului, tot mai multe ţări îl consideră pe al-Assad drept învingător. În martie 2022, liderul de la Damasc a călătorit în Emiratele Arabe Unite, un aliat al SUA, în prima sa vizită într-un alt stat arab de la începutul războiului.

După reuniunea ministerială de la Moscova, Turcia a primit marţi principalele personalităţi ale opoziţiei pentru a le da asigurări şi şi-a reiterat sprijinul pentru rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU în favoarea unei reglementări politice în Siria.

Statele Unite autorizează din 2020 aplicarea de sancţiuni împotriva lui Bashar al-Assad atât timp cât regimul nu a fost tras la răspundere pentru atrocităţile comise. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel