Statele Unite impun sancţiuni împotriva liderului cecen Ramzan Kadîrov pentru încălcări ale drepturilor omului

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul de Stat american a impus luni sancţiuni împotriva liderului regiunii Cecenia din sudul Rusiei, interzicându-i să călătorească în Statele Unite, ca urmare a unor acuzaţii de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv tortură, relatează Reuters.

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat într-un comunicat preocuparea că Ramzan Kadîrov, liderul cecen şi un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, se foloseşte de pandemia de coronavirus ca o scuză pentru a încălca în continuare drepturile omului în regiune.

"Departamentul dispune de informaţii credibile potrivit cărora Kadîrov este responsabil pentru numeroase încălcări grave ale drepturilor omului ce datează de peste un deceniu, inclusiv tortură şi crime extrajudiciare", a spus Pompeo.

Kadîrov a răspuns la anunţul de luni pe canalul său de Telegram cu o fotografie în care apare zâmbind şi stă în picioare în ceea ce pare a fi un depozit plin cu arme, lângă mitraliere uşoare cu trepied. "Pompeo, acceptăm lupta. Devine interesant", a declarat el pe canalul aplicaţiei de mesagerie, transmite Agerpres.

La rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a scris pe Facebook ca răspuns la sancţiuni: "Va fi dificil să se răspundă ''ochi pentru ochi'', dar ne vom gândi la ceva". Măsura Washingtonului interzice de asemenea deplasările soţiei şi fiicelor lui Kadîrov în Statele Unite.

Statele Unite l-au trecut anterior pe Kadîrov pe lista neagră în virtutea unei legi din 2012 cunoscută sub numele de Actul Magnitsky, care a impus interdicţii de viză şi îngheţarea activelor asupra oficialilor ruşi care au legătură cu moartea în închisoare a lui Serghei Magniţki, un avocat rus în vârstă de 37 de ani care a descoperit scheme de corupţie din bugetul Rusiei.

Kadîrov a devenit liderul Ceceniei în 2007, în urma a două războaie brutale între armata rusă şi forţele separatiste şi islamiste după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

Moscova îl creditează pe Kadîrov că ţine sub control o insurgenţă radicală islamistă în regiunea majoritar musulmană a Caucazului de Nord, dar apărătorii drepturilor omului îl acuză de abuzuri pe scară largă.

Citește și: Asasinate la comandă | Ramzan Kadyrov, liderul Ceceniei, bănuit că a ordonat asasinarea unui alt disident cecen

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel