Statele Unite îi acordă Braziliei statutul de aliat major non-NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

SUA au desemnat miercuri Brazilia un aliat major non-NATO, o decizie anunţată din luna mai de preşedintele Donald Trump, relatează dpa.

Decizia ar urma să-i asigure Braziliei acces mai larg la achiziţiile de arme americane.

"Fac această desemnare în semn de recunoaştere a angajamentelor recente ale guvernului Braziliei de a spori cooperarea în materie de apărare cu SUA şi în semn de recunoaştere a interesului nostru naţional în aprofundarea coordonării în domeniul apărării cu Brazilia", se menţionează în mesajul trimis de Casa Albă congresului SUA în mai.

Când preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a vizitat Washingtonul în luna martie, Donald Trump a spus că va sprijini chiar aderarea la NATO a ţărilor sud-americane.

Bolsonaro - numit "Donald Trump al Braziliei" în timpul campaniei sale electorale de anul trecut - şi preşedintele SUA sunt amândoi percepuţi drept populişti de dreapta, notează dpa.

După ce a Bolsonaro şi-a preluat mandatul pe 1 ianuarie, cele două mari state americane au încercat să-şi dezvolte relaţiile în comerţ şi alte zone.

Comentariu DefenseRomania: Brazilia a devenit un "partener global" al NATO, ceea ce înseamnă că forțele militare pot participa la misiuni și operațiuni împreună cu statele membre ale Alianţei. Astfel, în cadrul misiunii de securitate prin cooperare menită să consolideze stabilitatea internaţională şi securitatea aliaţilor, NATO poate stabili forme de dialog şi de cooperare concretă cu parteneri, inclusiv din America Latină. Trebuie precizat că încă din stadiul în care se purtau primele discuţii dacă Brazilia să devină sau nu un aliat major non-NATO, Franţa a fost primul stat membru la alianţei care a spus nu acestei iniţiative.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel