Statele Unite: Camera Reprezentanţilor recunoaşte genocidul armean

S.I. Catalin |
Data publicării:

Camera Reprezentanţilor a recunoscut marţi, în mod oficial şi cu o majoritate covârşitoare, "genocidul armean", rezultatul unui vot fără precedent întâmpinat cu aplauze, dar susceptibil să trezească reacţii negative la Ankara, informează AFP.

Este pentru prima oară când o rezoluţie similară a fost supusă votului într-o şedinţă plenară a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite.

Chemând la "comemorarea genocidului armean", la "respingerea încercărilor (...) de asociere a guvernului american cu negarea genocidului armean" şi la educarea publicului în legătură cu aceste fapte, rezoluţia fără caracter obligatoriu a fost adoptată cu 405 voturi pentru şi 11 împotrivă din totalul de 435.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări, precum şi de comunitatea istoricilor. Conforme estimărilor, între 1.2 şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul primului război mondial de trupele imperiului otoman, aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei.

Turcia refuză utilizarea termenului "genocid" explicând că a fost vorba de de masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de morţi de ambele părţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel