Demonstraţie de forţă a U.S. Air Force: Opt avioane U-2 Dragon Lady au participat în același timp la un exercițiu de tip "Elephant Walk"

Forțele Aeriene ale SUA se pregătesc să renunţe treptat la legendarele avioane de recunoaștere  U-2 pe care le utilizează de aproape 70 de ani. La începutul lunii ianuarie 2024, 9th Reconnaissance Wing și 940th Refueling Wing au desfășurat un exercițiu de antrenament de tip "Elephant Walk" la baza aeriană Bill Air a U.S. Air Force, când șase avioane de recunoaștere U-2S și două aeronave de antrenament TU-2S, șase aparate de antrenament T-38 și două avioane cisternă KC-135 s-au angajat simultan într-un zbor comun.

A arătat impresionant, dar a fost și un semn că armata americană se pregătește să retragă treptat legendarul avion de recunoaștere, construit în timpul Războiului Rece, care a intrat pentru prima dată în serviciu în urmă cu 70 de ani, potrivit publicaţiei The Drive.

Autorii publicației scriu că Forțele Aeriene ale SUA intenționează să retragă toate avioanele U-2 existente în perioada 2025-2027. Cu toate acestea, este posibil ca, inclusiv după această perioadă, NASA să continue să folosească un anumit număr de U-2 pentru efectuarea de zboruri de cercetare.

Este interesant faptul că Pentagonul dorește să retragă U-2 nu din cauza epuizării resurselor sau pentru că a găsit un înlocuitor adecvat pentru acest avion, ci mai degrabă din motive teoretice.

Armata SUA dorește să construiască o "rețea descentralizată de colectare de informații", care va include nu numai sateliți spațiali, ci și drone RQ-4 și RQ-180.

Chiar dacă U-2S este încă un instrument mult mai versatil pentru culegerea de informații, Pentagonul nu mai apreciază că este oportună utilizarea acestor avioane, deoarece sunt mai scumpe și riscă să fie lovite de apărarea aeriană inamică.

În bilanțul pentru anul militar 2023 se precizează că Forțele Aeriene ale SUA operează încă 26 de avioane de recunoaștere U-2S și patru avioane de antrenament TU-2S, care fac parte din Air Combat Command.

În general, aeronava de recunoaștere U-2 nu apare des în rapoartele privind echipamentele din domeniul resurselor speciale. Ultima mențiune cunoscută despre această aeronavă datează din februarie 2023, când U-2 a fost folosit pentru a urmări baloane meteo utilizate de China deasupra teritoriului Statelor Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel