Statele Unite ar putea aproba în curând trimiterea de ATACMS către Ucraina, recunoscând nevoia urgentă de a sprijini contraofensiva ucraineană

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite sunt tot mai aproape de a lua o decizie cu privire la furnizarea de rachete de tip ATACMS către Ucraina, au declarat mai mulţi oficiali americani și europeni pentru The Wall Street Journal.

Potrivit oficialilor europeni și americani, furnizarea de ATACMS către Ucraina nu a fost încă aprobată "la cel mai înalt nivel". Aceştia au ţinut să precizeze pentru The Wall Street Journal că exista semne că Casa Albă, anterior reticentă, și-a schimbat poziția și a ajuns să înțeleagă "nevoia urgentă de a sprijini Ucraina în lupta sa".

Accelerarea unei astfel de decizii se poate datora şi faptului că în Rusia a început o luptă internă la nivelul conducerii forţelor armate. Încă de anul trecut, oficialii ucraineni au început să îndemne Statele Unite să le ofere rachete de tip ATACMS.

Multă vreme, SUA au respins cererea Ucrainei și abia recent, președintele american Joe Biden a confirmat că SUA au început să ia în considerare transferul rachetelor menționate mai sus către armata ucraineană.

După cum a declarat un oficial ucrainean din domeniul apărării pentru The Wall Street Journal, în ultimele săptămâni "Kievul a primit semne pozitive că SUA și-a schimbat poziția cu privire la sistemul ATACMS".

Sistemele de rachete tactice ATACMS ale armatei sunt rachete sol-sol cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, de aproximativ patru ori mai mare decât raza de acțiune a rachetelor utilizate de sistemele mobile HIMARS pe care Statele Unite au început să le trimită către Ucrainei încă de anul trecut.

Anterior, presa a relatat că administrația Biden a explicat părții ucrainene reticența să față de transferul unor rachete de tip ATACMS cu rază de acțiune mai mare, spunând că, în acest caz, ar putea rămâne prea puține în stocul armatei americane.

Între timp, Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA a susținut o rezoluție prin care se solicită administrației de la Casa Albă să transfere ATACMS Ucrainei.

Mai mulţi oficiali din Statele Unite au înaintat o rezoluție bipartizană prin care se solicită administrației Biden să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS. Rezoluția H.Res. 488 a fost examinată și susținută de Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite.

,,Rachetele ATAСMS sunt de o importanță critică pentru succesul contraofensivei Ucrainei. ATACMS au o rază de acțiune de până la 190 de mile (peste 300 km - n.r.), ceea ce permite forțelor ucrainene să lovească teritoriile ocupate de ruși", a declarat, săptămâna trecută, congresmanul republican Michael McCaul.

Documentul subliniază necesitatea de a furniza imediat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, menținând în același timp pregătirea de luptă a Statelor Unite.

,,Camera Reprezentanților solicită Statelor Unite să furnizeze imediat Ucrainei sisteme de rachete tactice (ATACMS) în cantități suficiente pentru a accelera victoria Ucrainei și pentru a respinge războiul de agresiune al Rusiei, menținând în același timp pregătirea de luptă a Statelor Unite", se arată în document.

Capacitatea ATACMS de a ataca ținte terestre și tactice de la distanțe mari îi conferă o valoare strategică semnificativă. Aceasta permite forțelor militare să execute operațiuni de atac și să neutralizeze amenințările înainte ca acestea să ajungă în proximitatea propriilor trupe sau a altor obiective importante.

Fiind echipat cu o varietate de încărcături explozive, ATACMS poate să facă față unei game diverse de ținte, inclusiv vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană, buncăre și alte obiective de importanță strategică.

Una dintre caracteristicile cheie ale ATACMS este mobilitatea să. Sistemul poate fi instalat pe diferite platforme, inclusiv pe vehicule de teren, oferind astfel flexibilitatea de a fi desfășurat și utilizat într-o varietate de medii și situații operaționale. Această capacitate mobilă îi permite să fie rapid relocata și să ofere sprijin în zone critice în timp real.

ATACMS a fost utilizat cu succes în mai multe conflicte și operațiuni militare de-a lungul anilor, demonstrându-și eficacitatea și fiabilitatea. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel