Încă un pas spre rachete ATACMS cu rază de 300 km. O rezoluție bipartizană în SUA cere președintelui Biden deblocarea pachetului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri / Foto: US Army
Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri / Foto: US Army

Mai mulţi oficiali din Statele Unite au sprijinit o rezoluție bipartizană prin care se solicită administrației Biden să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS. Rezoluția H.Res. 488 a fost examinată și susținută de Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite.

 

,,Rachetele ATAСMS sunt de o importanță critică pentru succesul contraofensivei Ucrainei. ATACMS au o rază de acțiune de până la 190 de mile (peste 300 km - n.r.), ceea ce permite forțelor ucrainene să lovească teritoriile ocupate de ruși" - a declarat congresmanul republican Michael McCaul.

Corespondentul agenției ucrainene de știri Ukrinform a relatat că președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a remarcat în cadrul reuniunii că acest pas va aduce Ucraina mai aproape de victoria asupra agresorului și de instaurarea păcii.

,,În timp ce Ucraina își continuă contraofensiva pentru a-și elibera propriile teritorii, Statele Unite, împreună cu partenerii și aliații, trebuie să ia în considerare toate căile pentru a ajuta Ucraina să învingă", a subliniat reprezentantul Partidului Democrat.

Congresmanii americani din ambele partide au sporit recent presiunile asupra administrației Biden pentru ca aceasta să ofere Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Rezoluția H.Res. 488, care face apel către administrația Biden de a furniza Ucrainei rachete ATACMS, a fost introdusă în dezbatere de către Congresul SUA în prima jumătate a lunii iunie.

Documentul subliniază necesitatea de a furniza imediat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, menținând în același timp pregătirea de luptă a Statelor Unite.

,,Camera Reprezentanților solicită Statelor Unite să furnizeze imediat Ucrainei sisteme de rachete tactice (ATACMS) în cantități suficiente pentru a accelera victoria Ucrainei și pentru a respinge războiul de agresiune al Rusiei, menținând în același timp pregătirea de luptă a Statelor Unite", se arată în document.

În plus, rezoluția încurajează aliații și partenerii SUA să furnizeze sisteme similare Ucrainei. În același timp, există îngrijorarea că întârzierea furnizării acestei arme de importanță critică nu face decât să prelungească războiul.

,,Furnizarea rapidă a acestor sisteme de armament de importanță critică va oferi armatei ucrainene capacități pentru a executa atacuri în adâncimea frontului, de care nu dispune în prezent, va submina capacitatea de luptă a Federației Ruse și poate accelera victoria Ucrainei", se arată în document.

Sistemul de rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) reprezintă o tehnologie militară de vârf care oferă capacități de atac de precizie. Acest sistem înseamnă precizie, mobilitate și un răspuns imediat la amenințările militare.

Capacitatea ATACMS de a ataca ținte terestre și tactice de la distanțe mari îi conferă o valoare strategică semnificativă. Aceasta permite forțelor militare să execute operațiuni de atac și să neutralizeze amenințările înainte ca acestea să ajungă în proximitatea propriilor trupe sau a altor obiective importante. Fiind echipat cu o varietate de încărcături explozive, ATACMS poate să facă față unei game diverse de ținte, inclusiv vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană, buncăre și alte obiective de importanță strategică.

Una dintre caracteristicile cheie ale ATACMS este mobilitatea sa. Sistemul poate fi instalat pe diferite platforme, inclusiv pe vehicule de teren, oferind astfel flexibilitatea de a fi desfășurat și utilizat într-o varietate de medii și situații operaționale. Această capacitate mobilă îi permite să fie rapid relocat și să ofere sprijin în zone critice în timp real.

ATACMS a fost utilizat cu succes în mai multe conflicte și operațiuni militare de-a lungul anilor, demonstrându-și eficacitatea și fiabilitatea. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel