Spulberarea frontului rus, pusă în scenă de SUA. Ucraina a folosit o tactică din manualul forțelor speciale americane

Forțele armate ucrainene în timpul contraofensivei de eliberare a orașelor din sud și nord-est. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Forțele armate ucrainene în timpul contraofensivei de eliberare a orașelor din sud și nord-est. Foto: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

Presa de peste ocean și din Ucraina vorbește tot mai mult despre realizările mult peste așteptări ale contraofensivei Armatei ucrainene și sprijinul esențial pe care Kievul l-a avut din partea Statelor Unite ale Americii.

Succesele din nord-est, din regiunea Harkov, în special eliberarea localității Izium, operațiune ce e în curs de desfășurare după retragerea rusă, reprezintă una din cele mai usturătoare înfrângeri ale Federației Ruse în cele aproape 7 luni de invazie a Ucrainei.

Oficiali americani, pentru publicația americană The New York Times, citați și de agenția ucraineană Unian, precizează că e greu de realizat pentru moment importanța strategică a cuceririlor ucrainene, dar există indicii potrivit cărora contraofensiva ar putea fi începutul unei puternice acțiuni militare care ar putea împinge mult liniile ruse.

 

SUA se află în spatele contraofensivei ucrainene. Armata Ucrainei a folosit o tactică din manualul forțelor speciale americane

 

Actuali și foști oficiali de la Wahington au lăudat complexitatea pregătirilor ucrainene și contraofensiva a cărui rezultat a fost mult peste așteptări.

Potrivit sursei citate, decizia de a promova intens contraofensiva din sud, iar mai apoi a lovit fulgerător concomitent și în nord-est, e o tactică din manualul forțelor speciale americane.

Amintim că FOS americane antrenează intens soldați ucraineni încă din 2014 după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Totodată, pe parcursul întregii veri, serviciile ucrainene au intensificat schimbul de informații cu serviciile americane, în timp ce planificau contraofensiva.

Oficialii americani, sub protecția anonimatului, au refuzat să ofere detalii cu privire la implicarea SUA în contraofensivă, dar s-au rezumat să precizeze că Washingtonul discută constant cu Kievul.

 

Contraofensiva Ucrainei a spulberat frontul rus

 

Ofensiva ucraineană, în sud în Herson și mai ales în nord-est în direcția Harkov, a depășit toate așteptările.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov.

Zeci de localități au fost eliberate de ucraineni, inclusiv Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse, dar și Izium. Ocupantul rus a fost nevoit să se retragă pentru a evita încercuirea.

Preluarea de către Ucraina a localității Kupiansk ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea celuilalt oraş strategic din est, Izium are loc pe fondul retragerii Armatei ruse care susține că se regrupează pentru a apăra regiunea separatistă Donețk și pentru a continua ofensiva pe direcția Donețk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel