Sprijin militar pentru Ucraina | Norvegia urmează exemplul Suediei şi trimite 2.000 de lansatoare portabile antitanc M72

DefenseRomania Team |
Data publicării:

După ce duminică seara, Suedia, țară nealiniată la organizații sau alianțe internaționale militare, a anunțat că va face o excepție de la doctrina sa privind neutralitatea față de țările aflate în conflict și va trimite în Ucraina 5.000 de lansatoare portabile antitanc Bofors AT-4, statul vecin, Norvegia a anunţat că va dona la rândul său până la 2.000 de lansatoare portabile antitanc M72.

În cursul zilei de ieri, guvernul norvegian a anunţat că va trimite arme în Ucraina, în special lansatoare portabile de rachete antitanc.

După cum precizează agenţia Reuters, decizia răstoarnă o politică norvegiană aflată în vigoare încă din anii 1950 de a nu trimite arme către ţările non-NATO care se află în război sau riscă să intre în conflict armat. Conform comunicatului guvernului, Norvegia va dona până la 2.000 de arme antitanc M72.

''Norvegia are politici stricte în ceea ce priveşte exporturile de echipamente militare, dar Ucraina se confruntă acum cu circumstanţe extraordinare'', a ţinut să precizeze premierul Jonas Gahr Stoere la comunicarea anunţului ca ţara să vine în sprijinul Ucrainei.

Cu o zi înaintea Norvegiei, Suedia a luat o decizie care a surprins plăcut, să trimită în Ucraina echipament militar, inclusiv 5.000 de lansatoare portabile antitanc Bofors AT-4.

Trebuie precizat că, spre deosebire de Norvegia, Suedia nu este membră a NATO, deși a fost partener al alianței de la mijlocul anilor 1990.

Dar ce trebuie avut în vedere, ţine de faptul că ambele state au politici stricte în ceea ce priveşte exporturile de echipamente militare către state aflate în conflict.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel