Următorii clienți ai F-35 Lightning II ar putea fi Austria și Spania. Pentru România orizontul de timp a rămas anul 2030

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Austria și Spania ar putea fi următorii clienți ai avionului de generaţia a V-a F-35 Lightning II. Marea Britanie, Italia, Norvegia, Olanda și Danemarca operează deja acest avion de luptă. Polonia, Grecia, Finlanda, Elveția și Germania au ales deja să îl achiziționeze. Republica Cehă este a unsprezecea țară din Europa care are cele mai mari șanse să cumpere F-35, având un dialog deschis cu SUA cu privire la o posibilă achiziție, iar România și-a manifestat așadar și ea interesul pentru F-35, cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon care vor fi achiziționate din Norvegia fiind tranziția către platforma de generația a V-a americană.

Presa spaniolă relatează că Spania este mai aproape să ia o decizie referitoare la înlocuirea flotei actuale de avioane EF-18 Hornet, dar şi a avioanelor AV-8B Harrier cu decolare și aterizare verticală. Madridul a întocmit deja un plan în două etape, prima dintre ele prevăzând peste 6 miliarde de euro pentru F-35 în perioada 2023 - 2028. În perioada următoare, Spania este pregătită să cheltuiască alte 4,5 miliarde de euro tot pentru F-35.

Acum și Austria începe să se gândească exact la ce avion de luptă ar trebui să înlocuiască cele 15 Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Austriece. Modelul suedez SAAB Gripen a fost cel mai des menționat, dar recent a apărut și F-35 ca opțiune. Conform planurilor oficialilor austrieci, acest lucru ar trebui să se întâmple până la sfârșitul anului 2030.

După cum s-a menționat deja, avionul de luptă suedez SAAB Gripen va fi principalul concurent al F-35 pe piața austriacă. De-a lungul anilor, aeronava americană a reușit să-și ''învingă'' de mai multe ori concurentul suedez.

Deși Gripen este în urmă din punct de vedere tehnologic fata de F-35, avionul suedez de generația 4++ este, de asemenea, preferat de unele țări, în principal datorită costului mic de achiziţie, dar şi a costurilor de întreținere reduse.

Totuși, Spania, scrie InfoDefensa, are o altă alternativă și este vorba de avionul de luptă francez Dassault Rafale. De asemenea, flota spaniolă de Eurofighter Typhoon ar putea fi înlocuită cu un alt avion de luptă american - F/A-18 Super Hornet. Dar, Madridul pare mai înclinat să achiziționeze F-35 plus unul dintre celelalte două avioane de luptă, deoarece aeronava Lockheed Martin este cea mai potrivită opțiune pentru a înlocui vechile Harrier.

Spania și Austria au bugete de apărare diferite. Motivul pentru care Spania este considerată a fi viitorul client al F-35 tine de suma pe care Madridul o aloca înzestrării forțelor sale aeriene în următorii cinci ani - 13 miliarde de euro.

Cu toate acestea, Austria nu își poate permite să aloce atât de mulți bani pentru Forțele Aeriene. Prin urmare, decizia va fi dificilă la Viena, mai ales după ce a devenit clar că Austria cheltuiește 16 miliarde de euro pentru întreaga să apărare. În acest fel, putem observa că puterea de cumpărare, în materie de tehnică militară, a celor două ţări este foarte diferită.

De-a lungul timpului, atât Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, cât și Klaus Iohannis, președintele României, au făcut referiri la programul de înzestrare cu F-35 Lightning II, de fiecare data orizontul de timp fiind în jurul anului 2030.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel