Spania: Catalonia cere abolirea monarhiei. Madridul amenință

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Parlamentul Cataloniei a votat joi o rezoluţie prin care solicită abolirea monarhiei în Spania, fapt ce a provocat o reacţie dură din partea premierului spaniol Pedro Sanchez, care a ameninţat cu înaintarea unei acţiuni în justiţie, calificând documentul adoptat de către legislativul catalan drept 'inacceptabil', a transmis, din Madrid, AFP.

Mişcările separatiste şi coaliţia de stânga (antiindependenţă) En Comu Podem (Împreună Putem) şi-au unit vocile pentru a vota în favoarea unei rezoluţii în care condamnă 'intervenţia regelui în conflictul catalan' şi cer 'desfiinţarea unei instituţii depăşite şi nedemocratice precum monarhia'.

Regele Felipe al VI-lea face obiectul unor critici în provincia spaniolă Catalonia, mai ales din cauza discursului său ferm împotriva separatiştilor catalani în timpul crizei din toamna trecută.

Socialistul Pedro Sanchez a manevrat până în prezent cu mare prudenţă relaţiile cu separatiştii catalani, cu care restabilise dialogul de la venirea sa la putere, propunând chiar un referendum privind o mai mare autonomie pentru Catalonia, dar respingând orice referendum asupra autodeterminării.

Sanchez a venit la conducerea guvernului spaniol la 1 iunie, după o moţiune de cenzură împotriva conservatorului Mariano Rajoy din partea stângii radicale, a naţionaliştilor basci şi separatiştilor catalani, fără al căror sprijin nu ar putea guverna.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel