Sondaje: Amenințarea militară rusă încurajează apropierea ucrainenilor de NATO și UE în timp ce afectează imaginea statului rus

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: US Department of Defense
Sursă foto: US Department of Defense

Menținerea presiunii militare ruse la granițele Ucrainei influențează într-o direcție nefavorabilă Kremlinului modul în care societatea ucraineană se raportează atât la NATO și Uniunea Europeană, cât și la însuși statul rus.

Potrivit unui sondaj realizat în perioada 16-17 februarie 2022 de grupul sociologic „Rating”, 62% dintre ucraineni susțin aderarea Ucrainei la NATO, iar 30% se opun unei astfel de inițiative.

Se observă astfel că, în ultimele două luni, nivelul de apropiere a societății ucrainene față de Alianța Nord-Atlantică a crescut, la sfârșitul anului 2021 procentul celor care susțineau aderarea Ucrainei la NATO fiind de 55-58%, în condiții similare de desfășurare a sondajului.

De fapt, statisticile grupului sociologic „Rating” arată că în prezent s-a ajuns la cel mai înalt nivel de percepție pozitivă a integrării Ucrainei în NATO, din 2014.

De asemenea, 68% dintre ucrainei sunt de acord cu aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 24% se opun. Ca și în cazul raportării la Alianța Nord-Atlantică, susținerea aderării la UE a crescut în ultimele două luni, atingând cel mai înalt nivel din 2013, an de la care grupul a început colectarea datelor de cercetare sociologică.

Distribuția pe regiuni arată că ipoteza aderării Ucrainei la NATO este susținută de majoritatea locuitorilor din vestul și centrul țării, iar cu rezultate pozitive, dar mai slabe, în sud, în timp ce în estul țării numărul celor care se opun alianței este majoritar.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, se înregistrează o susținere majoritară în regiunile din vest, centru și sud, iar în estul țării opiniile sunt împărțite în mod aproape egal între cetățeni.

Referitor la poziția pe care Ucraina ar trebui să o adopte în cazu în care Rusia recunoaște republicile separatiste ca state independente, 55% dintre respondenți consideră că Ucraina ar trebui să se retragă din acordurile de la Minsk.

Un alt studiu sociologic, desfășurat în perioada  5-13 februarie 2022 de către Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS), relevă că încrederea ucrainenilor în Rusia a scăzut în ultimile luni, iar dacă aceasta se situa la 39% în decembrie 2021, acum a ajuns la 34%.

Sociologii subliniază că atitudinea ucrainenilor față de Rusia depinde în mod semnificativ de regiune: în vest, 21% mai au o percepție pozitivă față de Rusia, în centru  - 31%, în sud - 45%, iar în est - 53%.

Rezultatele au arătat că respondenții care mențin o atitudine pozitivă față de Rusia apreciază cultura rusă și îi percep pe ruși ca oameni obișnuiți, în condițiile în care 43% dintre ei au rude apropiate în Rusia. În același timp, atitudinea negativă este asociată mai mult cu statul și autoritățile ruse.

Întrebați cum văd relațiile dintre Ucraina și Rusia, marea majoritate a respondenților (92%) consideră că cele două țări ar trebui să rămână independente, în timp ce doar 5% cred că Ucraina și Rusia ar trebui să se unească într-un singur stat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel