Somalia semnează un acord cu Turcia pentru a-și proteja apele teritoriale și a-și construi propria forță navală

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul și parlamentul somalez au convenit - miercuri - asupra unui acord de apărare cu Turcia pe fondul tensiunilor sale regionale cu Etiopia, care a semnat un acord cu regiunea separatistă Somaliland.

În cadrul acestui acord de apărare, Turcia, țară membră NATO, va contribui la apărarea apelor teritoriale ale Somaliei și la reorganizarea forțelor navale ale țării cu problemele din Cornul Africii, a explicat președintele Hassan Sheikh Mohamud după o sesiune comună a Parlamentului.

Sheikh Mahmud a adăugat că  acordul prezentat deja Parlamentului se referă doar la cooperarea dintre Somalia și Turcia în domeniul apărării maritime și în chestiuni economice și “nu are scopul de a incita la ură sau la conflict cu orice altă țară sau guvern".

Acesta a precizat că acordul va avea o durată de 10 ani, timp considerat suficient pentru ca forțele navale somaleze să fie constituite.

La rândul său, ministrul somalez al Informațiilor Dawud Awis Jama – într-o postare pe platforma X – a descris acordul încheiat între cele două țări drept un pas foarte important.

Site-ul de știri somalez Garowe a declarat că acordul conferă Turciei "autoritate cuprinzătoare" pentru a apăra și gestiona spațiul maritim somalez.

 

Tensiunile dintre Somalia și Etiopia

 

Problemele între Somalia și Etiopia, țări vecine din Cornul Africii, au crescut odată cu apropierea înregistrată între Etiopia și regiunea Somaliland, care a culminat cu semnarea pe 1 ianuarie a unui "memorandum de înțelegere" prin care Etiopia închiriază coasta Somalilandului de 20 de kilometri la Golful Aden pentru o perioadă.50 de ani.

Autoritățile din Somaliland au confirmat că, în schimbul acestui acces la mare, Etiopia va deveni prima țară care va recunoaște oficial acest stat, după ce mica regiune - cu o populație de 4,5 milioane de oameni - și-a declarat unilateral independența față de Somalia în 1991.

Așa cum era de așteptat, autoritățile de la Mogadiscio au denunţat acordul, pe care îl consideră "ilegal".

Ankara menține relații strânse cu Somalia și este primul său partener economic, în special în domeniile construcțiilor, educației, sănătății și cooperării militare.

Somalia găzduiește, de asemenea, cea mai mare bază militară din afara Turciei, potrivit presei turce.

Anterior, pe 8 februarie, Turcia și Somalia au semnat la Ankara un acord-cadru pentru apărare și cooperare economică

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel