Soluţionarea conflictului din Ucraina. Germania şi Franţa cheamă Rusia la negocieri

S.I. Catalin / 31 mai 2019 / 08:55
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, sa întâlnit cu miniștrii de externe ai Franței și Germaniei
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, sa întâlnit cu miniștrii de externe ai Franței și Germaniei

Germania şi Franţa doresc repornirea procesului de pace din estul Ucrainei şi organizarea de discuţii cu Rusia, au declarat joi, la Kiev, miniştrii de externe ai celor două state, Heiko Maas şi Jean-Yves Le Drian, transmite dpa.

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a menţionat o "discuţie excepţional de bună" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a preluat săptămâna trecută funcţia de şef al statului şi care a afirmat în discursul inaugural că soluţionarea conflictului reprezintă una din priorităţile sale.

Eforturile de mediere în formatul franco-german pentru stabilirea păcii în estul Ucrainei vor continua, a spus Maas. El a adăugat că "după această discuţie sunt de părere că acest lucru este şi posibil".

Conflictul din estul Ucrainei, de la graniţa cu Rusia, a izbucnit în urmă cu cinci ani, când Ucraina a înlăturat conducerea pro-rusă a ţării, manifestându-se în favoarea încheierii unui acord de asociere cu Uniunea Europeană.

În luptele dintre separatiştii susţinuţi de Rusia şi armata ucraineană au fost ucişi aproximativ 13.000 de persoane, conform estimărilor ONU.

Germania şi Franţa mediază negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia. Preşedintele Vladimir Putin a participat la aceste negocieri ca reprezentant al separatiştilor.

Rusia a negat în mod repetat acuzaţiile Kievului că ar alimenta conflictul prin furnizarea de arme şi de militari activi taberei separatiste.

Heiko Maas a denunţat, calificând-o drept ilegală, capturarea anul trecut de către Rusia a 24 de marinari ucraineni într-un incident din largul peninsulei Crimeea.

Crimeea, peninsulă legată geografic de partea continentală a Ucrainei, unde se află de mult timp o bază navală rusă la Marea Neagră, a fost anexată de Rusia în conflictul izbucnit în estul Ucrainei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy