Solidaritate aliată: NATO donează României echipamente de producere a oxigenului medical

Premierul Nicolae Ciucă, sursă foto: Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă, sursă foto: Guvernul României

România va beneficia de două echipamente de producere a oxigenului medical donate de NATO, a anunţat, marţi, un comunicat al Guvernului. 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în acest sens, donaţia făcută de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) statului român, constând în două echipamente de producere a oxigenului medical destinate încărcării buteliilor.

Potrivit Agerpres, premierul Nicolae Ciucă a convocat marţi, în format hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru aprobarea procedurilor prin care România va beneficia de această donaţie.

Aceste echipamente medicale sunt destinate încărcării buteliilor de oxigen medical necesare continuării îngrijirilor medicale pentru pacienţii care necesită oxigen, precizează Executivul.

"Mulţumesc partenerilor noştri din Alianţa Nord-Atlantică pentru acest act puternic de solidaritate şi sprijin, dovadă a relaţiei strategice consolidate, orientată spre rezilienţă şi protecţie a comunităţilor în faţa dezastrelor", a afirmat prim-ministrul, conform sursei citate.

CNSU a aprobat Hotărârea nr. 38 din 30.08.2022, ca urmare a scrisorii Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre prin care informează reprezentantul României la NATO cu privire la faptul că Alianţa Nord-Atlantică îşi exprimă disponibilitatea de a face o donaţie României.

Potrivit hotărârii, "se acceptă donaţia făcută de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) statului român, constând în două echipamente de producere a oxigenului medical destinate încărcării buteliilor de oxigen medical".

 

Donaţia este formată din două instalaţii de umplere cu oxigen pentru cilindrii de oxigen medicalDonaţia este formată din două instalaţii de umplere cu oxigen pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar în valoare de peste 900.000 dolari, respectiv 4.447.426 lei, calculat în lei la cursul BNR din data 29 august.

Bunurile vor intra în proprietatea privată a statului şi se dau, prin Hotărâre de Guvern, în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea constituirii ca stoc de urgenţă medicală.

"Secretarul de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă emite ordinul prin care aprobă donaţia (...) şi-l mandatează pe reprezentantul permanent al României la NATO, domnul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar Dan Neculăescu pentru îndeplinirea formalităţilor de acceptare a donaţiei, în numele statului român, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Predarea-primirea bunurilor şi transportul acestora în România se asigură de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din centrul Operaţional Sud (prin Mario Rondinelli SMC, 74121 Taranto Italia)", se precizează în hotărârea CNSU.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, întreprinde demersurile necesare pentru asigurarea tuturor cheltuielilor ocazionate de transport, conform prevederilor legale.

În cadrul transportului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă preia şi transportă în Republica Moldova - Chişinău şi asistenţa internaţională furnizată acestei ţări de către NATO prin proiectul PRTF B/07, constând în materiale sanitare - echipamente de protecţie, se mai arată în document.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel