Solidaritate aliată: Chiar dacă nu e încă membră NATO Suedia a anunțat că trimite trupe în Letonia în cadrul Grupului de Luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia -  Forsvarsmakten.se
Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia - Forsvarsmakten.se

Un contingent militar suedez va fi dislocat în Letonia, în cursul anului viitor, ca parte a eforturilor NATO de a consolida flancul estic. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Ulf Kristersson, pe 8 ianuarie, înaintea Conferinței Naționale de la Sälen dedicată problemelor de securitate și societate.

,,Scopul guvernului este ca Suedia să participe cu un batalion restrâns în cadrul forțelor conduse de canadieni în Letonia”, a precizat Kristersson citat de publicația Dagens Nyheter (Știrile de Azi).

Ministrul leton al Apărării, Andris Spruds, prezent și el la Sälen, a remarcat importanța contingentului  NATO din țara sa precum și a prezenței suedeze în cadrul acestuia.

„Este o veste grozavă pentru noi. Prezența NATO în Letonia este crucială pentru securitatea noastră. Forța NATO oferă o descurajare activă și este un semnal că fiecare centimetru de teritoriu aliat trebuie apărat. Va fi important să vedem și steagul suedez în Letonia, care arată că Suedia contribuie la securitatea regiunii”, a declarat Spruds.

Armata suedeză pregătește de mai mult timp desfășurarea în Letonia, iar acum a venit confirmarea aprobării politice din partea guvernului. Batalionul suedez va fi format din 800 de militari și va fi integrat în unitatea de elită a NATO dislocată avansat în Letonia - Grupul de Luptă EFP ”Letonia” compus din peste 2.000 de militari.

Pe 19 decembrie 2023, șeful armatei suedeze, Jonny Lindfors, a precizat că desfășurarea forței este în faza de planificare, cu condiția ca Suedia să fie admisă în NATO în cursul acestui an. „Presupunând aderarea la NATO și deciziile politice, văd în fața mea cel mai devreme la începutul anului 2025”, a spus Jonny Lindfors.

Compoziția exactă a contingentului suedez nu este clară dar, cel mai probabil, va fi trimis un batalion mecanizat echipat cu transportoare blindate Patria XA-360, blindate șenilate CV-90 și tancuri Leopard.

Faptul că Suedia trimite trupe, special, în Letonia are o explicație istorică. Când statele baltice și-au recâștigat independența, au fost sprijinite de vecinii lor nordici. Suedia s-a concentrat pe sprijinul militar pentru Letonia, în timp ce Finlanda și Danemarca au sprijinit Estonia, respectiv Lituania. Sprijinul a fost amplu în perioada 1992-2004, până când cele trei țări baltice au devenit membre atât ale NATO, cât și ale UE, potrivit publicației suedeze Dagens Nyheter.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel