E oficial: SUA nu se retrag din Afganistan. US Army va părăsi țara până pe 11 septembrie, dată simbolică

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.

Update;

Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu talibanii dar acestea vor pleca "fără condiţii" până la 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atentatele din 2001 din SUA, a anunţat marţi un responsabil american citat de AFP şi DPA.

"Vom începe o retragere ordonată a forţelor rămase înainte de 1 mai şi intenţionăm să retragem toate trupele americane din ţară înainte de împlinirea a 20 de ani de la 11 septembrie", le-a declarat el jurnaliştilor, dând asigurări că această plecare va fi "coordonată" şi simultană cu a altor forţe din cadrul NATO.

"Le-am transmis talibanilor, fără cea mai mică ambiguitate, că vom răspunde cu forţă oricărui atac împotriva soldaţilor americani în timp ce efectuăm această retragere ordonată" şi în condiţii de siguranţă, a adăugat el.

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York şi a Pentagonului, amintește Agerpres.. Armata americană a alungat rapid de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizaţia jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate şi pe liderul său Osama bin Laden, dar apoi a rămas blocată în acest conflict.

Pentru a pune capăt celui mai lung război din istoria SUA, administraţia precedentă a lui Donald Trump a încheiat în februarie 2019 un acord cu talibanii.

Acesta prevedea retragerea tuturor forţelor americane şi străine până la 1 mai anul viitor, cu condiţia ca insurgenţii să împiedice pe viitor orice grup terorist să opereze din teritoriile afgane pe care le controlează.

Pentagonul a emis recent îndoieli privind respectarea acestui angajament

Știrea inițială:

Potrivit BBC, anunțul președintelui american a fost făcut public de presa din SUA, informată la rândul său de oficiali. Astfel, Statele Unite ar urma să rateze termenul limită la care talibanii și Administrația Trump au ajuns anul trecut, mai precis luna mai, transmite DC News.

Retragerea armatei SUA din Afganistan ar coincide cu a 20-a aniversare a atacurilor teroriste de la World Trade Center și Pentagon din 2001. Biden anunțase anterior că termenul limită anterior, cel de 1 mai, ar fi unul greu de atins.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel