Șoigu pierde teren pe zi ce trece: Tandemul Surovikin-Prigojin impune un nou comandant al Districtului Militar de Vest

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Yevgeni Nikiforov
Yevgeni Nikiforov

Nikiforov este deja al patrulea comandant al Districtului Militar de Vest de la începutul invaziei.

Generalul-locotenent Yevgeni Nikiforov, care în 2014 și 2015 a făcut parte din grupul privat Wagner, a devenit noul comandant al Districtului Militar de Vest al Rusiei.

Fostul comandant, generalul colonel Serghei Kuzovlev, a fost înlăturat din postul de șef al Districtului Militar de Vest după doar aproximativ o lună de la numirea în această funcție.

Acest lucru a fost raportat marți de serviciile de informații militare ucrainene GUR. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, aceasta este o nouă slăbire a poziției ministrului rus al Apărării și o întărire a pozițiilor grupului Wagner.

Potrivit ISW și a informațiilor ucrainene, numirea sa reprezintă o slăbire suplimentară a pozițiilor atât a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, cât și a șefului Statului Major General Valeri Gerasimov.

Generalul rus Serghei Surovikin, care deține comanda forțelor de ocupație din Ucraina din septembrie, s-a aliat cu șeful grupării de mercenari Wagner, Yevgeny Prigojin, împotriva ministrului apărării al Federației Ruse Serghei Shoigu, spune șeful GUR al Ministerul Apărării al Ucrainei Kirilo Budanov, într-un interviu pentru New York Times.

Budanov a remarcat că alianța dintre Prigojin și generalul Surovikin a dus la transferul de arme grele din armată către unitățile Wagner, ceea ce a extins rolul organizației în război.

 

Nikiforov a ordonat doborârea unui avion de transport ucrainean Il-76

 

Nikiforov este deja al patrulea comandant al Districtului Militar de Vest de la începutul invaziei. De la sediul din Bogucear din regiunea Voronej, Yevgeni Nikiforov comandă grupul vestic al trupelor ruse din Ucraina. Nikiforov conduce luptele de lângă Bachmut, unde membrii grupului lui Wagner joacă un rol semnificativ.

Nikiforov a servit anterior ca șef de stat major al Districtului Militar de Est, dar în 2014 și 2015 a dat sarcini unităților Grupului Wagner din Donbass, când a servit ca șef de stat major al Armatei a 58-a a întregii armate.

Potrivit unei investigații a serviciului secret ucrainean SBU, Nikiforov i-a ordonat fondatorului Grupului Wagner, Dmitri Utkin, să distrugă un avion de transport ucrainean Il-76 cu o rachetă antiaeriană, înainte ca aceasta să aterizeze la Luhansk pe 14 iunie 2014. Toți cei 49 de soldați de la bord au fost uciși în acțiune.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Nikiforov ar aparține unui grup de comandanți legați de generalul Serghei Surovikin, cel care comandă operațiunea din Ucraina, și de Evgheni Prigojin, care finanțează grupul lui Wagner. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel