Șoigu: NATO va concentra 45.000 de militari și 15.000 de echipamente în apropierea teritoriului Rusiei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Photo: Allied Joint Force Command Naples - Facebook
Photo: Allied Joint Force Command Naples - Facebook

Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.

“În prezent, trupele americane sunt redislocate din zonele continentale ale Americii de Nord, prin Atlantic, în Europa. Este vorba, în fond, despre o relocare de forțe în Europa, în proximitatea frontierelor Rusiei. Majoritatea forțelor sunt concentrate în Regiunea Mării Negre și Regiunea Mării Baltice”, a precizat Șoigu, în timpul unei consfătuiri desfășurate la Severomorsk.

După cum a menționat ministrul, “în apropierea teritoriului Rusiei vor fi concentrați 45.000 de militari și 15.000 de unități de armamente și tehnică militară, inclusiv mijloace ale Aviației Strategice”. 

Șoigu a adăugat că în Polonia și statele baltice sunt consolidate grupările de trupe ale SUA, a fost adoptat și este în curs de implementare conceptul american “patru până la treizeci”, intensitatea cercetării aeriene a crescut de două ori, iar cea a cercetării navale cu 50%.

“În fiecare an, în Europa, Alianța Nord-Atlantică desfășoară până la 40 de activități majore de pregătire operațională, care au în mod clar un accent antirusesc. În această primăvară, forțele armate întrunite ale NATO au început executarea celui mai mare exercițiu din ultimii 30 de ani, cu numele de cod Defender Europe 2021”, a subliniat Șoigu. 

Ministrul rus al apărării a mai declarat că Rusia a adoptat măsuri de răspuns la amenințările din partea NATO și, în cadrul verificărilor de control asupra perioadei de instrucție de iarnă, a redislocat la frontierele occidentale două armate de arme întrunite și trei mari unități ale Trupelor de Desant Aerian. 

“Ca răspuns la activitățile militare ale alianței care amenință Rusia, am luat măsuri adecvate. Astfel, în ultimele trei săptămâni, două armate și trei mari unități de desant aerian au fost dislocate, cu succes, la frontierele de vest ale Federației Ruse, în raioanele de îndeplinire a misiunilor de instrucție și luptă”, a spus Șoigu.

“Trupele și-au demonstrat disponibilitatea și capacitatea deplină de a rezolva misiunile privind asigurarea securității militare a țării. În prezent, aceste armate și mari unități sunt implicate în exerciții”, a precizat Serghei Șoigu.

„Aș dori să menționez că toate activitățile de verificare sunt planificate să fie finalizate în următoarele două săptămâni”, a concluzionat ministrul rus al apărării.

Comentariul autorului: Declarațiile ministrului rus al apărării schimbă oarecum situația legată de concentrarea de trupe în vestul și sud-vestul Rusiei.

În primul rând, trebuie remarcat faptul că Serghei Șoigu nu a pronunțat cuvântul Ucraina și a făcut referiri numai la SUA și NATO.

În acest fel, Serghei Șoigu a ținut, probabil, să remarce că măsurile adoptate de Rusia în ultimele săptămâni nu au legătură directă cu situația din Ucraina și trebuie privite într-un cadru mai larg, în special ca o reacție la acțiunile desfășurate de NATO în timpul exercițiului Defender Europe 2021.

Bineînțeles că mișcările efectuate de partea rusă au avut și rolul de a descuraja Forțele Armate ale Ucrainei și a le împiedica să declanșeze o ofensivă împotriva republicilor separatiste din Donbas. Se pare chiar că aceste măsuri și-au și atins obiectivele, întrucât un atac al forțelor ucrainene nu s-a mai produs. Ba chiar există indicii privind faptul că mulți militari ucraineni au început să dezerteze, pentru a evita perspectiva unei confruntări directe cu trupele rusești

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel