”Soarta orașului se decide în aceste zile”. Situația ucrainenilor devine critică la Avdiivka, în est. Zelenski a mers în prima linie pentru a-și încuraja militarii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Orașul Avdiivka, regiunea Donețk / Foto: Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei
Orașul Avdiivka, regiunea Donețk / Foto: Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei

La aproape 24 de luni de la invadarea Ucrainei, forțele Moscovei încearcă să controleze Avdiivka localitate ce este, probabil, cheia pentru cucerirea restului regiunii Donețk.

Rusia profită de scăderea sprijinului Occidental - generat în special de stoparea ajutorului american - și încearcă să scoată forțele ucrainene din Avdiivka.

Forțele ucrainene sunt nevoite să reducă tragerile de artilerie pentru a economisi muniția și lovesc doar ținte confirmate.

Între timp, rușii încearcă să facă o breșă majoră în apărarea ucraineană de la Avdiivka. Doar pe această direcție, Forțele Armate ale Ucrainei au respins 20 de atacuri inamice în zona Avdiivka și alte trei în districtul Pervomaisky din regiunea Donețk. Cu sprijinul aviației, armata rusă a încercat să spargă apărarea de acolo, raporta Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în briefingul de seară de sâmbătă, citat de publicația ucraineană korrespondent.

Jurnalistul Andrii Tsaplienko, citat de NV, relatează că trupele de ocupație ruse au intrat în Avdiivka din nord-est, iar situația trupelor ucrainene din oraș ”a devenit critică”.  

„Astăzi, conform surselor mele din Avdiivka, situația din oraș a devenit critică. Avioanele de atac rusești, profitând de vremea înnorată și de imposibilitatea unei recunoașteri aeriene de înaltă calitate, au intrat în oraș dinspre nord-est. Ei au ocolit formațiunile de luptă ucrainene și s-au stabilit în clădire", se arată în mesaj.

Așa cum a remarcat Tsaplienko, aceasta înseamnă că se află la sute de metri distanță de principala arteră logistică a apărătorilor ucraineni.

"Dar situația nu este încă fără speranță, spun militarii. Dacă există rezerve de infanterie cu experiență de luptă în mediul urban, breșa rusă poate fi totuși astupată. De fapt, soarta Avdiivka se decide în aceste zile", a adăugat jurnalistul.

Rusia a obținut aceste câștiguri cu pierderi masive de echipamente și oameni. Astfel, voluntarul român Radu Hossu, care citează - printre altele - și canalul X @naalsio26, arată că raportul pierderilor este 13 la 1 în defavoarea Moscovei (Tancuri: 203-20, vehicule blindate 342-20, artilerie 27-5 ).

 

Zelenski a mers în prima linie a frontului de sud - la Zaporijia

Președintele Ucrainei a vizitat pozițiile avansate ale armatei ucrainene în zona satului Robotîne , regiunea Zaporijia.

Zelenski a vizitat locația celei de-a 65-a brigăzi mecanizate separate. El a vorbit cu soldații și le-a oferit premii de stat.

„Este o onoare să fiu astăzi aici. Sprijină războinicii și recompensă. Pe umerii lor se află o misiune dificilă, decisivă - să respingă inamicul și să protejeze Ucraina”, se arată în postarea șefului statului pe Facebook.

Această aşezare are un rol strategic. Se află pe autostrada de la Orichiv la Tokmak ocupat, care este numit centrul logistic al armatei ruse. Este la aproximativ 20 km de la Robotyny până la oraș și mai departe până la Melitopol.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel