“Smart training”: Zece state NATO printre care și România vor construi o rețea de pregătire a piloților militari

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Pe 9 iunie 2021, miniștrii apărării din 10 țări membre ale NATO au convenit consolidarea pregătirea piloților militari naționali pe baza noilor tehnologii. Belgia, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Spania și Turcia participă la programul care va da o nouă dimensiune infrastructurii de formare a piloților din aceste țări.

Ca parte a programului NATO Training Flight Europe (NFTE), miniștrii celor 10 state au convenit crearea unei rețele de centre europene de instruire pentru piloții de avioane de vânătoare, elicoptere și operatorii de drone. Acest proiect, creat pe modelul de înaltă vizibilitate, va reduce costurile de instruire și va crește interoperabilitatea între forțele aeriene participante.

”Trupele NATO operează și se desfășoară împreună. Așadar, are sens să se pregătească și să se antreneze sistematic împreună”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Bruxelles.

2. -imagine fara descriere- (f_16_pilot_18962000.jpg)

Inițiativa, prima de acest gen la nivelul NATO, va implica construirea treptată a unei rețele de campusuri europene de formare care acoperă diferite aspecte și tipuri de formare a echipajelor aeriene. Acestea vor oferi aliaților acces la o gamă mult mai largă de oportunități de instruire, peste ceea ce majoritatea aliaților ar putea susține în mod independent și la o fracțiune din cost. Campusurile NFTE vor oferi echipajelor instruire de ultimă generație, inclusiv utilizarea tehnologiei de realitate virtuală și de simulare.

Nucleul operațional al NFTE cuprinde contribuțiile participanților și serviciile primite de aceștia, fiind stimulate investițiile continue în perfecționarea soluțiilor de formare. „Cel mai important, prin investițiile continue în formare de înaltă calitate pentru echipajele noastre aeriene, NFTE ajută Alianța să își mențină avantajul tehnologic și militar”, a mai declarat Mircea Geoană.

Aplicația DefenseRomania vă aduce cele mai importante știri ale zilei, totul cu un singur click

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel