Slovacia va trimite Ucrainei 30 de blindate BMP-1. Va primi, în schimb, 15 tancuri Leopard 2A4 din Germania

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Tanc Leopard 2, pe linia de asmblare a Rheinmetall
Tanc Leopard 2, pe linia de asmblare a Rheinmetall

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Naď , a informat, ieri, că țara sa va furniza Ucrainei 30 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1. În schimb, Germania va furniza, gratuit, Slovaciei 15 tancuri Leopard 2A4, muniția necesară, piese de schimb și serviciul de pregătire completă a echipajelor.

Totodată, oficialul slovac a negat că informația potrivit căreia, Bratislava va trimite Kievului 30 de tancuri T-72, publicată tot ieri de ediția germană a revistei Business Insider.

„În acest moment, nu ne gândim să trimitem tancuri T-72 în Ucraina”, a precizat ministrul Naď.

Oficialul nu a dezvăluit când vor ajunge în Ucraina cele 30 de blindate BMP-1, suficiente pentru a echipa un batalion de infanterie cu tehnica de luptă principală. Dar, a avansat un orizont de timp, de câteva săptămâni. Cu toate acestea, din motive de securitate, Departamentul Apărării va informa despre livrarea blindatelor BMP-1, numai după ce acestea vor ajunge în Ucraina.

Referitor la tancurile Leopard 2A4 pe care Slovacia le va primi din Germania,  ministrul a precizat că până la sfârșitul anului va fi furnizat cel puțin un tanc, urmând ca restul să fie trimise în 2023.

Tancurile Leopard 2A4 în cauză, urmează să fie reparate înainte de a fi trimise. Potrivit oficialului, Germania va furniza Slovaciei echipament militar pentru o sumă care depășește cu mult 100 de milioane de euro. În Slovacia, vor fi montate pe tancuri dispozitivele de comunicații utilizate în cadrul NATO.

În luna iunie, Slovacia intenționa să trimită Ucrainei 30 de tancuri T-72 de producție sovietică, cu condiția să primească din Germania același număr de tancuri Leopard 2A4. Dar, transferul a căzut deoarece Berlinul a anunțat că nu poate livra Slovaciei decât 15 tancuri. La momentul respectiv, Ministerul slovac al Apărării a informat că 15 tancuri de luptă Leopard nu pot compensa cele 30 de tancuri T-72.

Slovacia este una dintre țările, care a sprijinit deschis Ucraina prin transfer de tehnică de luptă importantă.

În urmă cu o săptămână și jumătate, Bratislava a informat că va trimite Kievului cele 12 avioane MiG-29, pe care le deține. Alte transferuri au constat, printre altele, în opt obuziere autopropulsate Zuzana-2, un divizion de sisteme antiaeriene S-300, cinci elicoptere și câteva mii de rachete pentru MLRS Grad.

Premierul slovac Eduard Heger a declarat în iunie, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că ''dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea'' pe lista Rusiei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel