Slovacia primește un ”bonus” serios din partea SUA dacă va trimite MiG-29 în Ucraina: Contract excelent, pentru 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper și 500 de rachete AGM-114 Hellfire II

Bell AH-1Z Viper / Official U.S. Navy Page
Bell AH-1Z Viper / Official U.S. Navy Page

SUA au oferit Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper la o reducere foarte mare. Propunerea este legată de dorința Bratislavei de a transfera avioane de luptă MiG-29 în Ucraina, scrie Reuters.

Statele Unite s-au oferit să vândă Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper la o reducere de două treimi, după ce Bratislava a trimis în Ucraina avioanele de luptă retrase MiG-29, a declarat miercuri ministrul Apărării Jaroslav Nad.

Acordul este evaluat la puțin peste 1 miliard USD, din care guvernul slovac va plăti 340 milioane USD în 3-4 ani, restul fiind acoperit de schema de finanțare militară străină a SUA (FMF), a spus Nad într-o postare pe Facebook.

Acordul include piese, antrenament și peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire II, a spus el.

„Această ofertă este extrem de avantajoasă și va crește semnificativ potențialul de apărare al Slovaciei”, a spus Nad.

Slovacia, membră NATO pe flancul estic al alianței militare, nu are în prezent elicoptere de luptă.

Bratislava și-a retras flota de avioane MiG vara trecută și s-a bazat pe vecinii central-europeni, Republica Cehă, Polonia și Ungaria pentru sprijinul apărării aeriene.

Săptămâna trecută, a devenit al doilea aliat al Ucrainei, după Polonia, care a furnizat avioane de luptă, despre care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia Rusiei de un an.

Slovacia va furniza, de asemenea, o parte din sistemul său de apărare aeriană KUB.

Pe lângă oferta de echipamente americane, Slovacia va primi 250 de milioane de euro (269 de milioane de dolari) în compensații Uniunii Europene, a spus Nad.

Nad a spus că oferta de elicopter se datorează parțial sprijinului său pentru vecina Ucraina și, de asemenea, compensației indirecte pentru livrarea întârziată a avioanelor de luptă F-16 pe care țara le-a comandat în 2018 și care urmează să sosească acum în 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel