Slovacia reduce turația: Continuă livrările de armament de la companiile private, dar nu va mai furniza Ucrainei arme din depozitele armatei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier autopropulsat Zuzana 2. Sursa foto: Compania KONŠTRUKTA - Defence.
Obuzier autopropulsat Zuzana 2. Sursa foto: Compania KONŠTRUKTA - Defence.

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat, pe 06.11.2023, că autoritățile din Slovacia nu vor mai transfera Ucrainei arme din depozitele armatei, dar nu intenționează să interfereze cu livrările din partea producătorilor privați.

“Am explicat acest lucru de mai multe ori și vreau să-l clarific din nou. Ne vom opune livrărilor de arme și muniții către Ucraina din depozitele armatei, adică vorbim despre resurse de stat”, a menționat Robert Fico, citat de mass-media occidentală, dar și de agenția de presă rusă Interfax.

“Dar când o companie privată vrea să producă arme și să le vândă undeva, nimeni nu va pune obstacole în calea ei”, a precizat noul premier al Slovaciei.

Potrivit declarațiilor sale, prioritatea Guvernului slovac va consta în completarea arsenalelor Forțelor Armate proprii și consolidarea apărării antiaeriene.

La sfârșitul lunii octombrie, Robert Fico a confirmat faptul că “se va opune oricăror sancțiuni împotriva Rusiei la Bruxelles, până când consecințele acestor sanțiuni nu vor fi calculate” și s-a pronunțat împotriva furnizării de arme către Ucraina. Anterior, el a promis, de asemenea, că va folosi dreptul de veto în cazul unei posibile aderări a Ucrainei la NATO și s-a declarat împotriva aderării Ucrainei la UE.

Sursa: militarynews.ru (publicație rusă aliniată propagandei Kremlinului)

Comentariul autorului: Trebuie precizat faptul că Slovacia a furnizat deja Ucrainei principalele armamente de producție sovietică și rusească, inclusiv avioanele de vânătoare MiG-29 și sistemele de rachete antiaeriene S-300.

În consecință, autoritățile de la Bratislava, cu excepția muniției, nici nu prea ar mai avea ce să transfere la Kiev.

Însă, compania slovacă Konštrukta-Defence are în derulare un contract privind furnizarea către Ucraina a 16 tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2, cu calibrul de 155 de milimetri. Acesta este finanțat în comun de Norvegia, Danemarca și Germania, cu peste 90 de milioane de euro. Primele două tunuri au fost livrate deja părții ucrainene în luna august a acestui an, urmând ca în perioada următoare și în cursul anului viitor să fie furnizate și restul de 14 unități.

Anterior, în baza unui contract încheiat între Slovacia și Ucraina în luna iunie 2022, partea slovacă a transferat armatei ucrainene o baterie formată din opt tunuri autopropulsate Zuzana 2

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel