Slovacia intră în clubul pro-rus. Bratislava „taie” ajutorul militar și blochează aderarea Ucrainei la NATO invocând riscul celui de-al treilea război mondial

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.

În ajunul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Denis Shmygal, care este programată pentru 24 ianuarie la Ujgorod, premierul slovac, Robert Fico, a declarat, pe 20.01.2024, că Slovacia nu vede Ucraina în NATO, iar Bratislava va bloca o eventuală intrare a Kievului în alianță.

Slovacia va continua să ofere asistență umanitară Ucrainei, dar Kievul nu va mai primi arme și muniții de la armata slovacă. După cum a declarat cu o zi înainte noul ministru slovac al apărării, Rebert Kaliniak, Slovacia a rămas fără sisteme de apărare antiaeriană și avioane de vânătoare și nici nu a primit compensațiile promise de statele occidentale pentru echipamentele transferate în Ucraina. Ca urmare, nimic altceva din arsenalele Ministerului Apărării nu va mai merge în Ucraina.

Pe de altă parte, Kievul poate comanda armamente de la companiile producătoare slovace, acest lucru nefiind interzis.

 

Slovacia se opune aderării Ucrainei la NATO și crede că aderarea înseamnă al treilea război mondial

 

Bratislava se pronunță, de asemenea, împotriva intrării Ucrainei în NATO deoarece, după cum a precizat Robert Fico, “acest lucru ar reprezenta un prim pas către un al treilea război mondial”. Deci, dacă această problemă va fi supusă la vot, Slovacia își va folosi dreptul de veto. Cel mai probabil, și Ungaria va vota împotrivă.

“Bratislava este gata să-și folosească dreptul de veto în Alianța Nord-Atlantică, deoarece posibila intrare a Kievului în alianță ar putea deveni fundamentul celui de-al treilea război mondial”, a declarat premierul slovac, menționând că nu are nimic împotriva aderării Ucrainei la UE.

Între timp, ministrul culturii din Slovacia, Martina Simkovicova, a ridicat oficial toate restricțiile privind cooperarea cu Rusia și Belarus în domeniul cultural. Potrivit acesteia, există zeci de conflicte militare în curs de desfășurare în lume, dar acest lucru nu ar trebui să afecteze arta și cultura.

Comentariul autorului: După revenirea lui Robert Fico în funcția de premier, Slovacia a intrat în “clubul” statelor membre ale NATO sau UE, care “cochetează” cu Rusia. Astfel, Bratislava s-a alăturat Ungariei, care blochează în mod frecvent deciziile celor două alianțe europene și trans-atlantice referitoare la Ucraina, dar și Turciei, care, în pofida statutului său de țară membră NATO, cooperează fără rezerve cu Moscova, atât în probleme economice, cât și militare.

În ceea ce privește Slovacia, trebuie remarcat faptul că, deși autoritățile de la Bratislava afirmă că nu se opun aderării Ucrainei la UE, premierul Robert Fico s-a pronunțat împotriva alocării de noi fonduri europene pentru sprijinirea statului ucrainean.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel