Slovacia extinde donația și trimite Ucrainei, la pachet cu cele 13 Mig-29, sisteme antiaeriene KUB

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 slovac. Foto: Ministerul Apărării din Bratislava
MiG-29 slovac. Foto: Ministerul Apărării din Bratislava

La numai câteva ore după ce Guvernului Slovaciei a aprobat livrarea către Ucraina a avioanelor de vânătoare de tip MiG-29 retrase din dotarea Forțelor Aeriene, pe 17.03.2023, părțile au mai făcut încă un pas în această direcție.

Astfel, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, și ambasadorul Ucrainei la Bratislava, Myroslav Kastran, au semnat un acord interguvernamental între cele două state. Potrivit documentului, partea slovacă va dona Ucrainei 13 avioane de vânătoare MiG-29 și componente ale unui sistem de apărare antiaeriană de tip Kub.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării, Martina Kakascíkova, a declarat pentru agenția de presă TASR că Slovacia donează Ucrainei 13 avioane de vânătoare MiG-29 și două instalații de lansare ale sistemului de rachete antiaeriene Kub. De asemenea, livrările către partea ucraineană vor mai include un sistem de dirijare, piese de schimb și rachete.

2. -imagine fara descriere- (racheta_kub_18923900.JPG)

“Slovacia a trimis astăzi un semnal clar că se află de partea corectă a istoriei. Cea mai mare valoare este viața umană și de aceea cred că, datorită tehnicii militare slovace, aceste valori vor fi protejate cât mai bine”, a declarat Nad.

Potrivit lui Kakascíkova, acordul încheiat între Guvernul Republicii Slovace și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind donarea de echipamente militare corespunde intereselor de politică externă ale Slovaciei. “Acesta este întocmit în conformitate cu ordinea juridică a Republicii Slovace, principiile generale ale dreptului internațional, precum și obligațiile Republicii Slovace care decurg din alte documente internaționale”, a subliniat reprezentanta Ministerului slovac al Apărării.

Reamintim că Slovacia și Polonia sunt primele state NATO care vor trimite avioane de luptă în Ucraina. Astfel, Polonia va livra Ucrainei în zilele următoare primele patru avioane de vânătoare de tip MiG-29

Sursa: teraz.sk.

 

Slovacia a mai trimis Ucrainei sistemul S-300 și obuziere tip Zuzana-2

Foto: S-300

Trebuie precizat faptul că Slovacia a transferat deja Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene S-300  S și sisteme de artilerie autopropulsate de tip Zuzana-2.

Piesele de artilerie au calibrul de 155 de milimetri, care este folosit de artileria din statele membre NATO.

Tunurile autopropulsate Zuzana-2 sunt produse de societatea Konstrukta-Defence. Acestea sunt amplasate pe noul șasiu Tatra de tip T 815-7. Turela istalațiilor are nivelul 3 de protecție conform standardului STANAG 4569, adică rezistă la lovitura unui proiectil de 155 de milimetri la o distanță de 60 de metri. Bătaia instalațiilor este de 41 de kilometri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel