Situație scăpată de sub control în Niger: Puciștii pro-ruși au oprit exportul de uraniu și aur / Franța începe să-și evacueze cetățenii

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Africa / pexels, Nothing Ahead
Harta Africa / pexels, Nothing Ahead

Junta militară din Niger acuză Franța că dorește să intervină militar în țara africană pentru a-l elibera pe președintele înlăturat Mohamed Bazoum. 

Colonelul Amadou Abdramane, unul dintre puciștii, într-un discurs ținut luni la televiziunea de stat din Niger, a acuzat Franța că plănuiește o intervenție militară.

Rebelii au mai anunțat că opresc imediat exportul de uraniu și aur în Franța. Nigerul acoperă aproximativ 15% din cererea de uraniu a Franței și reprezintă 20% din totalul importurilor de uraniu în UE, a menționat luni site-ul Politico.

Niger este al șaptelea producător de uraniu din lume și reprezintă 5% din producția globală.

Într-un interviu acordat postului BFM TV, șefa diplomației franceze, Catherine Colonna,  a negat informațiile despre intervenția militară planificată. De asemenea, ea a condamnat atacul asupra ambasadei Franței în timpul marșului de duminică și a cerut o luptă împotriva dezinformării, a informat AFP.

 

Junta a început să facă arestări / Franța începe să-și evacueze cetățenii

 

Potrivit ultimelor informații, junta militară a arestat trei miniștri ai guvernului răsturnat și alți câțiva politicieni, relatează Reuters.

Duminică, susținătorii juntei au mărșăluit pe străzile capitalei, Niamey, purtând steaguri rusești și scandând sloganuri antifranceze și numele președintelui rus Vladimir Putin. În cele din urmă, au dat foc la ușile ambasadei Franței înainte de a fi dispersați de forțele de securitate.

Observatorii internaționali se tem că instabilitatea din Niger ar putea crea o oportunitate pentru organizații precum Wagner Group. Liderul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a lăudat lovitura de stat, spunând că situația se pregătea de ceva timp. 

Franța va începe marți să-și evacueze cetățenii din Niger, a anunțat Ministerul de Externe. 

La rândul său, România a anunțat că patru cetățeni români au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Nigerul a fost o colonie franceză până la declararea independenței, în 1960. Săptămâna trecută, armata țării a anunțat că a dat o lovitură de stat și l-a arestat pe președintele pro-occidental, ales democratic, Mohamed Bazoum.

Rebelii din Niger și susținătorii lorcontestă influența Franței în țară, iar unii văd Rusia ca un aliat alternativ.

Citește mși: Lovitura de stat din Niger. MAE: Patru cetățeni români au cerut să fie evacuați din țară. Franța și-a oferit ajutorul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel