Situație complicată pentru Ucraina. Se vor limita rușii la o „zonă tampon” în regiunea Harkov sau al doilea oraș ca mărime din Ucraina este în pericol?

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Perioada următoare va fi o etapă crucială pentru desfășurarea războiului din Ucraina, lasă să se înțeleagă mai toți analiștii și oficialii.

Ofensiva de primăvară Federației Ruse în regiunea Harkiv (ucr.) / Harkov (rus.) a început cu adevărat.

Deși multă lume se aștepta ca ofensiva să se desfășoare chiar mai la nord de Harkiv (în Sumîi) și să accelereze în regiunea Donețk, cinci batalioane ruse au reușit să avanseze în regiunea Harkiv, așa cum arăta și DefenseRomania.

În doar câteva zile, au căzut o serie de sate. Cu o pătrundere de aproape 8 km în adâncime, aceasta putând fi cea mai rapidă ofensivă a Rusiei exceptând avansul din primele săptămâni de război. 

Potrivit Statului Major ucrainean, invadatorii ruși asaltează pozițiile ucrainene de-a lungul întregii linii a frontului. Cele mai fierbinți zone ale frontului sunt acum în direcția Harkiv. Rușii au încercat de 13 ori, fără succes, să treacă prin linia de apărare din Harkiv, pe direcțiile:

  • Nova Tovolzhanka (Rusia) - Vovceansk,

  • Shebekino (Rusia) - Vovceansk,

  • Gatyshche - Vovchansk,

  • Murom - Staritsa,

  • Strelecha - Hlyboke,

  • Pylna - Hlyboke,

  • Hlyboke - Lyptsi.

Situația rămâne dificilă în direcția Kupiansk, unde apărătorii ucraineni au respins 22 de atacuri ale ocupanților.

O situație dificilă în direcția Pokrovsky, unde apărătorii ucraineni au respins 33 de atacuri inamice.

Încercările rușilor de a elimina capul de pod ucrainean de pe malul stâng al regiunii Herson sunt, de asemenea, în curs.

 

Trupele ruse par să creeze o zonă tampon în regiunea Harkiv / Harkov, în loc să avanseze în continuare

Pe 13 mai, trupele ruse au obținut succese semnificative din punct de vedere tactic în nordul și nord-estul orașului Harkiv și în prezent par să prefere stabilirea unei „zone tampon” de-a lungul graniței cu Ucraina, scrie ISW, care nu vede semne că Armata Rusiei ar intenționa să pătrundă adânc în teritoriul regiunii Harkiv.

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA nu se așteaptă la străpungeri importante ale Rusiei în regiunea Harkiv. Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, nu exclude progrese tactice ale rușilor în regiunea Harkiv în următoarele săptămâni, dar ”Nu ne așteptăm la vreo străpungere serioasă, iar în timp, afluxul suplimentar de ajutor american vor permite Ucrainei să continue să reziste”, a spus oficialul, citat de Upravda.

Totuși, situația rămâne periculoasă pentru Ucraina, așa cum recunoștea și generalul Kirillo Budanov, șeful informațiilor militare ucrainene, aflat chiar în Harkiv. „În fiecare oră, această situație devine critică.” 

Aarmata ucraineană încearcă să redirecționeze trupele din alte zone de linie a frontului pentru a-și consolida apărarea în Harkiv. „Toate forțele noastre sunt fie aici, fie în Ceasiv Yar”, a spus Budanov , referindu-se la un bastion ucrainean aflat la aproximativ 190 de km mai la sud, pe care trupele ruse au atacat-o în ultimele săptămâni . „Am folosit tot ce avem. Din păcate, nu avem pe nimeni altcineva în rezerve”.

 

Care este secretul succesului Rusiei în regiunea Harkov?

 

Războiul pe scară largă din Ucraina „intră într-o fază critică”, iar Putin are în vizor Harkivul, scrie și Politico. În cel mai sumbru scenariu, dacă rușii își vor continua ofensiva, vor putea din nou să ajungă la Harkiv cu artileria. 

Succesul Rusiei poate fi explicat printr-o combinație de pricepere militară rusă și greșeli grave ale Ucrainei și SUA.

1.Trupele ruse și-au îmbunătățit calitățile de luptă încă din primele zile de război și s-au adaptat la condițiile de pe câmpul de luptă. Cel mai important, au folosit bombe grele cu planare pentru a sparge liniile ucrainene.

2. Problemele în tabăra Ucrainei.

Ajutor întârziat. Forțele armate ale Ucrainei au fost grav afectate de întârzierea îndelungată a ajutorului SUA. Rusia are încă un avantaj de 10 la 1 la muniția de artilerie.

Mobilizare prea lentă. „Ucraina intenționează să creeze 10 brigăzi suplimentare, dar echiparea, antrenamentul și înarmarea vor dura luni de zile”, notează jurnalistul Max Boot de la WP, într-un articol de opinie.

Furtificații insuficiente. De asemenea Ucraina a fost prea lentă în întărirea frontierelor și a liniei frontului. Lipsa fortificațiilor ucrainene adecvate permite acum Rusiei să avanseze.

Zelenski a anunțat în martie o inițiativă de a construi aproape 2.000 km de fortificații pe trei linii de apărare. Aceste linii sunt în prezent în construcție, dar ar fi trebuit instalate cu multe luni în urmă.

Vestea bună este că Ucraina mai are timp să-și revină din aceste eșecuri, mai arată pubicația. Proviziile vor ajunge în curând, iar construirea de noi fortificații și mobilizarea mai multor soldați ucraineni, ar trebui să stopeze înaintarea Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel