Situaţia de securitate de pe flancul estic al NATO, discutată de Nicolae Ciucă cu omologul din Estonia

Eduard Pascu / 11 aug 2020 / 14:47

Situaţia de securitate de pe flancul estic al NATO s-a aflat printre temele discutate în cadrul unei întâlniri, în sistem videoconferinţă, între ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă şi omologul său din Estonia, Juri Luik.

Potrivit unui comunicat al MApN, agenda discuţiilor a inclus elemente privind stadiul cooperării militare bilaterale, aspecte privind situaţia regională de securitate, teme curente de pe agendele NATO şi UE, precum şi alte aspecte referitoare la relaţia transatlantică.

"În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri au abordat aspecte privind situaţia de securitate de pe flancul estic al NATO, subliniind importanţa continuării procesului de consolidare a posturii NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră. În acest context, oficialul român a accentuat importanţa strategică a celor două regiuni pentru securitatea Alianţei, punctând oportunitatea cooperării aprofundate între Aliaţi, într-un context de securitate caracterizat de multiple provocări", se precizează în comunicat.

Ministrul român al apărării a reliefat importanţa, eforturile naţionale şi stadiul procesului de operaţionalizare a unor structuri multinaţionale aliate de pe teritoriul României, în special Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova şi Comandamentul Multinaţional de nivel Corp Sud-Est de la Sibiu. De asemenea, arată sursa citată, oficialul român a salutat valoarea adăugată pe care o aduce, în domeniul apărării cibernetice, Centrul de excelenţă NATO pentru apărare cibernetică (Cooperative Cyber Defence/CCD CoE) de la Tallinn.

Referitor la cooperarea în cadrul Uniunii Europene, au fost abordate aspecte privind stadiul şi perspectivele iniţiativelor UE, cu accent pe Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) şi Fondul European de Apărare (EDF). În context, a fost subliniată importanţa cooperării NATO-UE, din perspectiva asigurării complementarităţii proiectelor şi iniţiativelor curente, se afirmă în comunicat.

În finalul discuţiilor, cei doi oficiali au evidenţiat interesul pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării. De asemenea, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi-a exprimat disponibilitatea de a continua dezvoltarea programelor de cooperare în domenii de interes comun, precum învăţământul militar şi apărarea cibernetică.

 

Citește și: Estonia denunţă 'agresiunea continuă a Rusiei' şi ajută Armata Ucrainei cu mii de pistoale Makarov

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy