Sistemul american de apărare THAAD a interceptat în premieră o rachetă balistică într-o operațiune reală de luptă

Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin
Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin

Un sistem de apărare antirachetă de tip THAAD a interceptat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, într-o operațiune reală, fapt ce reprezintă o premieră.

Sistemul THAAD de producție americană aparține Emiratelor Arabe Unite. Un astfel de sistem de apărare antiaeriană a interceptat săptămâna trecută o rachetă balistică cu rază medie de acțiune lansată de milițiile rebele Houthi. Potrivit celor de la Defense News e prima oară când un sistem THAAD e folosit într-o operațiune militară reală cunoscută.

Interceptarea a avut loc în contextul atacului din urmă cu o săptămână, când rebelii Houthi au lansat atacuri cu rachete de croazieră, balistice și drone către mai multe obiective civile din Emiratele Arabe Unite. Din păcate unele atacuri și-au atins țintele iar trei persoane au fost ucise.

 

Un sistem de producție americană THAAD a interceptat în premieră o rachetă balistică cu rază medie de acțiune. Ținta era o instalație petrolieră din EAU

 

2. Sistem de ... (sistem_thaad_92456600.JPG)

Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin

În unul dintre aceste atacuri care se pare că viza o instalație petrolieră a Emiratelor Arabe Unite aflată în apropierea Bazei Aeriene Al-Dhafra, o rachetă balistică cu rază medie de acțiune a fost interceptată cu succes de un sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Informația a fost confirmată de două surse care din motive evidente au dorit să păstreze anonimatul.

La Baza Aeriană Al-Dhafra sunt dislocați soldați americani și francezi. 

Amintim că la începutul anului trecut Pentagonul, prin Agenția de Apărare Antirachetă, a acordat un contract pe cinci ani către Lockheed Martin Space pentru întreținerea și suportul tehnic al sistemelor THAAD ale Emiratelor Arabe Unite.

THAAD este un sistem de apărare antirachetă conceput pentru a distruge rachetele balistice cu rază scurtă, medie și intermediară de acțiune prin interceptarea lor în timpul coborârii sau reintrării în atmosferă. Lockheed a fabricat numeroase sisteme THAAD din 2008 pentru implementarea pe teritoriul SUA și în alte locații strategice precum: Arabia Saudită, Israel, Coreea de Sud sau Japonia.

Sistemul THAAD a fost desfășurat și în România, în 2019, între lunile aprilie și septembrie, în perioada în care sistemul antirachetă de la Deveselu a trecut printr-un proces de mentenanţă conform planificării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel