Sistemele ruse de război electronic ar fi blocat senzorii unei drone americane RQ-4B Global Hawk deasupra Mării Negre

Ionel Copcea |
Data publicării:
 RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO
RQ-4B Global Hawk, sursă foto: NATO

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 31.05.2022, citând surse propri, că sisteme rusești de război electronic au blocat o dronă a NATO, care încerca să îndeplinească misiuni de cercetare în interesul Ucrainei deasupra Mării Negre.

“Sistemele rusești de război electronic au suprimat o dronă strategică a NATO deasupra apelor neutre ale Mării Negre, care se apropia de coastele Crimeii. Probabil, drona a încercat să efectueze cercetarea facilităților și forțelor ruse în interesul trupelor ucrainene”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, complexele de război electronic, în urma bruiajului combinat executat asupra senzorilor tehnici ai dronei, au făcut ca misiunea aparatului de zbor fără pilot să devină lipsită de sens.

Sursa nu a furnizat alte detalii privind incidentul.

Armata rusă întrebuințează un spectru larg de sisteme de război electronic. În dotarea acesteia se află complexe precum Krasukha, Moscova, Murmansk-BN, Borisoglebsk și multe altele.

 

În incident ar fi fost implicată o dornă americană RQ-4B Global Hawk

 

2. -imagine fara descriere- (dgh_98601900.jpg)

Comentariul autorului: Potrivit unor surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, incidentul s-a produs în noaptea de 28 mai 2022.

Drona de tip Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia) la ora 02:12 (ora Europei Centrale). Aflat deasupra Greciei, aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE11, a transmis codul 7600, ceea ce înseamnă pierderea comunicațiilor. Acesta și-a continuat zborul pentru încă aproximativ 40 de minute, după care și-a abandonat misiunea și s-a întors spre baza de la Sigonella. După cum se știe, în cazul pierderii comunicațiilor, dronele Global Hawk se întorc automat la bază.

În momentul în care a revenit deasupra Mării Ionice, în jurul orei 06:00, comunicațiile dintre stația de la sol și dronă au fost restabilite, iar aceasta și-a reluat misiunea și a revenit în zona de operații.

Nu este pentru prima dată când forțele ruse întrebuințează mijloacele de război electronic împotriva dronelor americane RQ-4B. Înaintea începerii conflictului din Ucraina, în mai multe rânduri, drone de acest tip au fost bruiate în apropierea liniei de demarcație din Donbas.

Probabil, partea rusă folosește pentru bruiaj stații terestre instalate pe litoralul Peninsulei Crimeea. Acestea aparțin Centrului 475 Război Electronic - Otradnoe al Flotei ruse din Marea Neagră, care dispune de stații Murmansk-BN, R-330 Zh Zhitel, R-934 BMW, RB-531B Infauna, 1RL275 Krasukha-4 și Leer-3.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel