Sistemele Patriot vor fi desfășurate în Ucraina mai devreme decât era planificat, pentru a răspunde atacurilor aeriene rusești

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemele de apărare aeriană american Patriot vor fi transferate în Ucraina mai devreme decât era planificat anterior, relatează CNN care citează reprezentanții Departamentului Apărării al SUA.

Potrivit unor surse, un grup de 65 de militari ucraineni își vor finaliza pregătirea privind sistemele de apărare aeriană din Statele Unite în zilele următoare, scrie CNN.

Apoi, armata ucraineană va fi trimisă în Europa pentru pregătire suplimentară pe cele două sisteme Patriot - american și olandezo-german, care vor fi operaționalizate în Ucraina în următoarele săptămâni, au declarat reprezentanții departamentului de apărare jurnaliştilor din Fort Sill.

Potrivit oficialilor, instructorii americani de la Fort Sill (Oklahoma), unde 65 de ucraineni se antrenează din 15 ianuarie, au reușit să accelereze semnificativ antrenamentul datorită cunoștințelor de bază ale ucrainenilor despre sistemele de apărare aeriană.

Generalul de brigadă Shane Morgan a explicat că pregătirea a mers mai repede decât ea anticipat.

Armata americană a alocat 10 săptămâni pentru antrenament, dar programul a fost finalizat în 8 săptămâni. Programul de antrenament a fost „ agresiv”, iar ucrainenii s-au antrenat în fiecare zi de la 7 a.m. până la 6 p.m., a informat armata americană. De remarcat că militarii ucraineni trimiși la instrucție au vârste între 19 și 67 de ani, fiind selectați cu mare grijă înainte de plecarea în SUA. „Sunt cei mai buni dintre cei mai buni în domeniul lor”, explică oficialii americani.

Vestea despre desfășurarea accelerată a Patriot a fost anunțată în aceeași zi în care s-a anunțat că SUA  vor grăbi expedierea tancurilor Abrams către Ucraina, trimițând modele mai vechi ale M1-A1, principalul tanc de luptă al Americii, în locul unuia mai modern.

 

Cum vor fi amplasate sistemele Patriot în Ucraina

 

Washingtonul a anunțat transferul primului sistem Patriot în Ucraina pe 21 decembrie, ca parte a unui alt pachet de ajutor militar. După aceea, Germania și Olanda au promis și că vor furniza Patriot Ucrainei.

Totuși, experții au avertizat că sistemul nu va schimba situația peste noapte.

„Aceste sisteme nu se mută pe tot câmpul de luptă”, a declarat locotenentul general în retragere Mark Hertling, fost comandant al Armatei SUA în Europa, pentru CNN în decembrie.

Rolul unui astfel de sistem este desă apere țintele strategice, precum Kievul sau alte puncte cheie de infrastructură. ”Dacă cineva crede că acesta va fi un sistem care este răspândit de-a lungul unei granițe de 800 de km între Ucraina și Rusia, pur și simplu nu știe cum funcționează sistemul”, a mai adăugat Hertling.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel