Sistemele HIMARS sau M777 au tocat apărarea rusă. Drumul anevoios al Ucrainei de la apărarea disperată, la contraofensivă îndrăzneață (NYT)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata lui Putin a pierdut inițiativa încă din luna august, odată cu ”pauza operațională” anunțată după câștigurile teritoriale dificile, realizate în Luhansk și Donețk.

În ultimele luni, avantajul artileriei a trecut de partea Ucrainei și a permis un avans lent, dar costisitor spre sud, spre orașul port strategic Herson.

Războiul din Ucraina a fost purtat în primul rând din aer, cu artilerie, rachete, rachete și drone. Luni de zile, Rusia a avut avantajul, fiind capabilă să arunce lovească orașele și țintele militare ucrainene din poziții sigure, situate mult dincolo de raza de acțiune a armelor ucrainene.

Totuși, în ultimele luni, situația s-a schimbat radical de-a lungul liniilor frontului în sudul Ucrainei. Cu arme occidentale puternice, Ucraina are acum superioritatea artileriei în zonă, spun comandanții și analiștii militari, citați de The New York Times.

Acum, Ucraina are un avantaj atât în privința rachetelor ghidate de mare precizie, cât și a obuzelor de artilerie, o parte din obuze fiind chiar unele ghidate,  o clasă de arme care lipsește din arsenalul Rusiei.

Cu toate acestea, armata rusă rămâne o forță formidabilă, având rachete de croazieră, o armată considerabilă și obuze de artilerie, inexacte dar în cantități uriașe, de ordinul milioanelor.

 

Progres plătite scump în sud

 

După luptele din timpul verii, când Rusia a lovit pozițiile ucrainene cu foc de mortiere și artilerie,  dar avantajul din ce în ce mai mare al artileriei occidentale a permis Ucrainei să facă progrese (chiar dacă lente și costisitoare) în sud, către orașul port strategic Herson.

Contrastul este uriaș: în lunile de vară, în estul Ucrainei raportul era de 10 la 1 în favoarea Rusiei, în ce privește obuzele de artilerie. Acum, la Herson, comandanții ucraineni spun că părțile trag aproximativ același număr de obuze, dar loviturile Ucrainei nu sunt doar cu rază mai lungă de acțiune, ci și mai precise datorită rachetelor ghidate prin satelit și a obuzelor de artilerie furnizate de Occident. „Putem ajunge la ei, dar ei nu pot ajunge la noi. Acum putem să ne luptăm cu ei", spune un militar ucrinean citat de NYT.

Obuzierele americane M777, care trag cu obuze ghidate cu precizie și lovesc până la 32 de km în spatele liniilor rusești, i-au forțat pe ruși să plaseze echipamente grele mai departe de față. 

 

Rușii au avut un singur avantaj

 

„Rusia nu este capabilă să mențină aprovizionarea logistică a malului de vest al Niprului”, susține un analist militar polonez.

După recentul atac ucrainean în care au fost folosite obuzierele americane M777, HIMARS, artileria autopropulsată slovacă Zuzana și artileria autopropulsată poloneză Krab, pozițiile artileriei ruse din Herson au fost grav avariate, spune acesta.

„Avantajul Rusiei a fost un singur lucru: cantitatea”, spune un alt militar ucrainean.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play),  iOS (App Store).

Distrugerea parțială a podurilor peste râul Nipru în timpul verii a încetinit mișcarea Rusiei a echipamentelor grele către malul de vest al fluviului, deși armele occidentale au ajutat Ucraina să elimine ceea ce se afla deja acolo. Combinația a costat Rusiei un avantaj de artilerie pe malul de vest al râului.

Citește și: Câte sisteme HIMARS și Patriot deține România. Generalul Mîndrescu: Avem încă lipsuri mari privind înzestrarea

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel