Sistemele Gepard, pe care Germania le-a furnizat Ucrainei, se descurcă foarte bine împotriva dronelor iraniene Shahed-136 folosite de armata rusă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Atacurile cu rachete rusești asupra Ucrainei din ultimele săptămâni au fost însoțite de cele mai multe ori şi de atacuri cu drone iraniene Shahed și rusești Lancet. Ambele modele de vehicule aeriene fără pilot (UAV) fac parte din categoria deja cunoscută a dronelor kamikaze. Atacurile au ca scop paralizarea infrastructurii energetice a Ucrainei. Prin efectuarea acestor atacuri ruşii au reușit să-şi atingă obiectivele - mare parte din teritoriul Ucrainei, imediat după atacuri, a rămas fără electricitate. Deși, Kievul încearcă să restabilească alimentarea cu energie electrică, există oraşe şi localități rămase "în beznă".

Ucraina a început să primească sisteme de rachete antiaeriene: IRIS-T, NASAMS și S-300 din epoca sovietică, toate pot intercepta rachetele de croazieră lansate de armata rusa, dar se descurcă greu cu dronele. Zburând la altitudini joase și evitând radarele, dronele sunt în mare parte doborâte de tunurile antiaeriene.

Potrivit unui raport realizat de think-tank-ul RUSI (Royal United Services Institute), sistemul antiaerian autopropulsat german Gepard este ''antidotul perfect'' în lupta cu dronele Shehed și Lancet. Aceste sisteme au fost promise și parțial livrate Ucrainei de către Germania. Au fost promise 50 de unități, iar 30 sunt în prezent în dotarea forţelor armate ucrainene. Cel mai probabil, Berlinul va livra Kievului restul de 20 de unități în următoarele luni.

Recent, pe 19 noiembrie, ambasada Germaniei în Ucraina a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă publicat pe contul său de Twitter, că sistemele Gepard, care au fost furnizate Ucrainei, se descurcă de minune împotriva dronelor Shahed-136 ale Iranului. Acest anunţ coincide cu informaţiile prezentate în analiza RUSI, potrivit căreia tunurile antiaeriene mobile germane sunt foarte potrivite împotriva obiectelor aeriene inamice care zboară la joasă înălțime.

La începutul lunii noiembrie, cotidianul german Bild a realizat primul interviu cu un grup de militari ucraineni care operează sistemele de apărare antiaeriană Gepard. Militarii ucraineni intervievaţi de cotidianul Bild au precizat atunci că sistemul de apărare antiaeriană Gepard a devenit o armă eficientă împotriva dronelor kamikaze Shahed-136 folosite de armata rusă.

Primele informaţii ca armata ucraineană a început să folosească sistemele Gepard au apărut în luna septembrie. DefenseRomania a relatat atunci că armata ucraineană a început să folosească sistemele de apărare antiaeriană Gepard împotriva avioanelor ruseşti, în regiunea Harkov. Militarii ucraineni au creat la momentul respectiv un scut de apărare stratificat, folosind alături de sistemele Gepard şi sistemul ucrainean de rachete sol-aer "Osa-AKM".

Atât Ucraina, cât și Germania, vor trebui să găsească o rezolvare cât mai rapidă la o problemă care îngreunează funcţionarea sistemelor Gepard : aprovizionarea cu muniție de 35 mm.

Reamintim că Germania cere Elveției să permită transferul de proiectile de 35 mm pentru tunurile antiaeriene Gepard, care au fost furnizate Ucrainei.

Discuţiile dintre Germania și Elveția sunt pe tema muniţiei de 35 mm pentru sistemele antiaeriene Gepard, achiziţionată cu mulţi ani în urmă de la industria de apărare elveţiană pentru care este nevoie de aprobarea Bernei când se pune problema transferului către un al stat - în cazul de faţă este vorba despre Ucraina.

Muniţia de calibrul 35 mm pentru tunurile sistemelor Gepard, care sunt acum transferate de Germania în Ucraina, sunt fabricate în Elveția și au fost cumpărate cândva de industria germană de apărare.

Contractul inițial de vânzare de arme către Germania stipulează că Elveția trebuie să aprobe orice vânzare sau transfer de arme ulterioare.

Norvegia a decis să vină în sprijinul Ucrainei, promițând ca industria sa de armament ar urma să dezvolte muniție compatibilă pentru sistemele Gepard. A făcut acest lucru, dar primele cantități de muniţie s-au dovedit a fi neconforme și sistemul german a fost din nou forțat să iasă din lupta activă. S-a dovedit că sistemul de control al focului de pe sistemele Gepard pur și simplu nu a recunoscut proiectilul. Mai târziu au apărut informaţii că problema a fost rezolvată cu muniție norvegiană nou fabricată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel