Sistemele antidronă israeliene pot reprezenta un risc pentru securitatea aviației civile în Mediterana de Est

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Cotidianul Haaretz a relatat că există o preocupare globală tot mai mare cu privire la securitatea aviației civile pe cerul Mediteranei, din cauza perturbărilor care provin de la sistemele antidronă ale armatei israeliene.

Sistemele de ghidare prin satelit sunt afectate în sudul Turciei, Siria, Israel, Liban și Cipru. Tel Avivul a acuzat în trecut sistemele militare rusești din Siria pentru provocarea interferențelor, dar sursa susține că există și elemente israeliene care contribuie în mare măsură la această situație.

Potrivit Haaretz, interferențele au crescut în ultima perioadă, la trei ani după ce au apărut pentru prima dată în această regiune, și sunt resimțite în principal de aeronavele civile. Inclusiv Organizația Europeană pentru Siguranța Aeriană apreciază că bruiajul ar putea proveni de la operarea sistemelor de prevenire a unui atac cu drone.

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a recunoscut recent că "Israelul și vecinii săi au creat un sistem regional de apărare antiaeriană care a zădărnicit încercările Iranului de a provoca Israelul și alte țări din Orientul Mijlociu".

Într-o discuție în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe și Securitate a Knesset-ului, Gantz a susținut că "sistemul se ocupă de încercările iraniene de cercetare prin radiolocație și de a atinge țările din regiune cu rachete balistice".

"Nu este exclus ca o parte a interferențelor să provină de la sistemele israeliene similare. Autoritatea Aviației Civile Israeliene publică din când în când avertismente pentru piloți (nt NOTAM), conform cărora, în anumite ore de la o dată viitoare sunt anunțate posibile interferențe GPS. De unde ar putea Israelul să știe din timp despre interferențe dacă nu este implicat în această chestiune?", conchide într-o interogație retorică cel mai longeviv ziar israelian.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel