Sinteza OMNA - Principalele evenimente militare și de securitate din Orientul Mijlociu și Nordul Africii

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Cairo
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Cairo

Principalele evenimente militare și de securitate din Orientul Mijlociu și Nordul Africii se înscriu în tendința generală de creștere a nivelului de pregătire pentru luptă și de dotare cu armament a armatelor statelor din regiune.

1. Manevrele “Medusa 11”

Emiratele Arabe Unite, Egipt, Grecia și Cipru participă, în perioada 14-22.11.2021, la exercițiile militare comune "Medusa 11", care se desfășoară pe insula Creta și în Marea Egee.

La exerciții participă avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Emiratelor Arabe Unite și Egiptului, iar marina militară egipteană este prezentă cu nave de luptă, nave rapide purtătoare de rachete și nave de patrulare.

Exercițiile au loc periodic între Egipt, Grecia și Cipru, iar recent li s-au alăturat Emiratele Arabe Unite și Franța. La exerciții participă elemente și unități ale forțelor navale, aeriene și speciale ale acestor țări.

Ediția anterioară a exercițiilor s-a desfășurat, în noiembrie 2020, în orașul egiptean Alexandria și a fost prima de acest fel în regiune.

2. EAU intenționează să achiziționeze sistemul coreean de apărare aeriană KM-SAM

Ministerul Apărării din Emiratele Arabe Unite a anunțat, marți, pe contul oficial de Twitter, că intenționează să achiziționeze sistemele de apărare aeriană KM-SAM din Coreea de Sud și că valoarea tranzacției ar putea ajunge la aproximativ 3,5 miliarde de dolari.

KM-SAM, cunoscut și sub numele de Cheolmae-2, este un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune sud-coreean dezvoltat de Agenția de Dezvoltare a Apărării cu sprijin tehnic din partea Almaz-Antey și Fakel din Rusia, bazat pe tehnologia rachetei 9M96 utilizată de sistemele de rachete S-350E și S-400.

3. Marocul reia serviciul militar obligatoriu

Abdellatif Loudi, ministru delegat pe lângă prim-ministru responsabil cu Administrația Națională de Apărare din Maroc, a declarat marți că, pe fondul escaladării tensiunii cu Algeria vecină, Regatul se pregătește să restabilească sistemul de recrutare obligatorie, după o pauză de doi ani generată de pandemia de Coronavirus,.

A .Loudi declarat că s-a muncit din greu pentru a elabora un plan de organizare a procesului de primire a noilor recruți și că în Benslimane, Sidi Yahya al-Gharb, Benkirir și Tantan au fost înființate patru noi centre de pregătire pentru a primi 20.000 de recruți.

Marocul se confruntă cu o situație militară sensibilă din cauza exacerbării tensiunilor cu Algeria, care a anunțat, în august, ruperea relațiilor cu Rabatul. Ulterior, Algeria a acuzat Marocul că încearcă să-i submineze securitatea și suveranitatea. La începutul acestei luni, Algeria a acuzat Marocul că i-a asasinat 3 cetățeni, în bombardarea unor camioane la granița cu Mauritania.

           

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel