Singurul submarin de atac cu propulsie nucleară al Indiei se întoarce în Rusia înainte de expirarea contractului de închiriere

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul rusesc Nerpa (K-152) din clasa Akula-2. Sursa foto: Forțele Navale ale Indiei.
Submarinul rusesc Nerpa (K-152) din clasa Akula-2. Sursa foto: Forțele Navale ale Indiei.

Pe 4 aprilie 2012, submarinul rusesc Nerpa (K-152) din clasa Akula-2, a fost introdus în înzestrarea Forțelor Navale ale Indiei sub numele de INS Chakra, la baza navală Visakhapatnam.

Trecerea submarinului în cadrul Marinei Indiene a fost făcută pentru o perioadă de 10 ani, în urma unui contract de închiriere de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Pe 4 iunie 2021, INS Chakra a fost semnalat la suprafață, traversând strâmtoarea Singapore cu destinația Vladivostok, Rusia, fiind însoțit de distrugătorul Amiral Tributs al Flotei ruse a Pacificului și de o navă militară indiană. Submarinul de 8.140 tone a fost returnat Rusiei cu 10 luni mai devreme decât era prevăzut în contractul de închiriere, conform unui articol al postului tv indian NDTV.

Retrimiterea timpurie a submarinului a fost cauzată în principal de „probleme  privind întreținerea, nava devenind tot mai nesigură” dar și de folosirea intensivă de către marina indiană pentru pregătirea echipajelor destinate submarinelor nucleare avansate, au precizat unele surse informate pentru NDTV. Experiența acumulată pe INS Chakra a fost deosebit de valoroasă pentru a putea opera pe submarinele nucleare indiene INS Arihant și INS Arighat echipate cu rachete balistice, care asigură în prezent capacitatea de descurajare nucleară a Indiei.

Potrivit NDTV, în cei aproape 10 ani de folosire, marina indiană a desfășurat, ocazional, INS Chakra în misiuni de urmărire a mișcărilor navelor de război ale Chinei.

INS Chakra va fi înlocuit cu o variantă mai avansată a aceleeași clase de submarine, care se va numi tot Chakra. Un acord de 3 miliarde de dolari a fost semnat în martie 2019 pentru un contract de închiriere pe zece ani pentru noul submarin, a cărui livrare este așteptată până în 2025. Astfel, Marina indiană va rămâne fără un submarin de atac cu propulsie nucleară timp de aproximativ patru ani.

Submarinele cu propulsie nucleară stau la baza planurilor de viitor ale Forțelor Navale indiene. În timp ce submarinele din Clasa Arihant (este planificată o flotă de patru în total) vor fi ultima linie de apărare în cazul unui conflict nuclear, Marina indiană speră să achiziționeze șase submarine de atac cu propulsie nucleară.

Acestea vor fi construite în India, deși Rusia și Franța sunt considerate parteneri probabili de proiectare și dezvoltare, în ceea ce ar fi unul dintre cele mai ambițioase programe de dezvoltare a armelor din India. Potrivit  NDTV, Marinei indiene i s-a spus să acorde prioritate achiziției de submarine de atac cu propulsie nucleară înaintea achiziției unui al treilea portavion.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel