Sheridan M551 al Brigăzilor de Infanterie ale SUA va fi înlocuit cu un nou model de tanc ușor

Eduard Pascu |
Data publicării:

Armata SUA se așteaptă să primească cât mai curând noul vehicul de luptă, un tanc ușor, pentru a furniza Brigăzii de Infanterie (IBCT) o platformă protejată capabilă să ofere o forță de forță de foc coplesitoare, combinată cu capacitatea de a se deplasa rapid într-o varietate de tipuri de teren.

În cadrul programului Protecția Mobilă a Focului armata SUA va alege cel mai nou vehicul de luptă care este una dintre cele mai importante nevoi ale Armatei, în special pentru Brăgăzile de Infanterie care nu dispun de o capacitate de foc de înaltă precizie. Noul model de tanc ușor oferă Brigăzilor de Infanterie posibilitatea de a lupta în locuri austere și imprevizbile, permițându-le să evite punctele forte ale inamicului și să treacă rapid la acțiuni ofensive.

Potrivit unui raport recent publicat de serviciul de știri al armatei, vehiculul este parte a suitei următoarelor generații de vehicule și se află în competiție, după ce, în decembrie, au fost selectați doi furnizori pentru a construi 12 prototipuri pentru suma de 376 milioane dolari.

Începând cu luna martie, acele prototipuri vor fi puse la dispoziție Brigăzilor de Infanterie pentru a fi supuse testelor de supraviețuire și mobilitate. De asemenea, o unitate de la Divizia 82 Parașutiști va efectua o evaluare anul viitor pentru a se putea intra în producție.

"Va fi prima dată când cineva va testa acest vehicul ușor", a spus David Dopp, manager de proiect al vehiculului din cadrul Programului Sistemelor de luptă la sol al General Dynamics. "Acesta este un adevărat test cheie", a mai spus el.

Fiecare brigadă de infanterie va avea propria companie de blindate

 

Armata se așteaptă să primească circa 500 de astfel de vehicule începând cu anul 2025. Fiecare Brigadă de Infanterie va deține propria companie cu 14 astfel de vehicule pentru sprijinul protecției.

Este de așteptat ca în anul 2022 să fie ales ca furnizor unul dintre cei doi producători. Blindatele ușoare ar ajuta soldații de infanterie avanseze mai ușor, să elimine cuiburi de mitraliere și să se apere de alte vehicule blindate.

"Infanteria urma să meargă pe jos sau într-un Humvee, dar atunci când au intrat într-o fortificare, un buncăr sau întâlneau vehicule blondate, totul se oprea", a declarat miercuri, la conferința Internațională de Vehicule Armate SUA, managerul de proiect David Dopp. "Cu MPF, putem face asta", a mai adăugat acesta.

Tancul ușor va fi echipat cu un tun de 105 mm și o mitralieră calibrul 7,62 mm pentru putere de foc. Acestea vor putea fi transportate cu o aeronavă de marfă C-17 și fiecare vehicul va cântări mai puțin de 40 de tone, mult mai ușor decât un M1 Abrams care poate cântări 60 de tone sau mai mult.

"Are o mobilitate mai bună pentru infanterie decât un de Abrams. Se duce acolo unde se duce infanteria", a spus Dopp.  

Înlocuiește Sheridan M551

 

Acest vehicul MPF ar putea schimba soarta luptelor pentru unitățile de infanterie și ar putea completa un decalaj de letalitate pe care l-au avut încă din 1996, când tancul ușor Sheridan M551 a fost retras oficial din lupte fără a fi înlocuit.

"Astăzi, o echipă de luptă a brigăzilor de infanterie nu are prea multe pentru a se proteja de un adversar cu vehicule ușoare blindate, în special cu Rusia, pe care Departamentul Apărării îl consideră a fi un adversar apropiat", a declarat generalul Brian Cummings, șeful PEO Groud Combat Systems.

În timp ce MPF va avea unele dintre cele mai recente tehnologii disponibile, în viitor vor putea fi implementate caracteristici autonome, precum și senzori suplimentari și alte îmbunătățiri.

Vezi și: Armata SUA comandă noua generație de grenade de 40 mm

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel