Serviciile ucrainene anunță că angajații ruși de la Rosatom au părăsit centrala de la Zaporojie, Erdogan se teme de un "nou Cernobîl"

Darius Muresan |
Data publicării:

Serviciul de informații militare (GUR) al Ucrainei a anunțat că reprezentanții Rosatom au părăsit centrala nucleară de la Zaporojie, denunțând temeri privind o posibilă provocare pusă la cale de Moscova.

"Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate 'zi liberă' (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi", a indicat serviciul de informaţii militare ucrainene pe aplicaţia Telegram, adăugând că, din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (Agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit 'urgent' teritoriul obiectivului.

Ucraina se teme că rușii ar putea pune la cale o provocare la centrala nucleară din Zaporojie.

Tot azi, după întrevederea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului unui "nou Cernobîl", referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia, relatează TVR care citează AFP şi DPA.

"În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni", a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobâl", a afirmat Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.

Erdogan a mai precizat că chestiunea schimbului de prizonieri între Ucraina şi Rusia a fost şi ea discutată la începutul summitului tripartit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel