Serviciile militare ucrainene au capturat o dronă iraniană Mohajer-6: După dezmembrare au fost descoperite componente ucrainene

Președintele Volodimir Zelensky, alături de o dronă iraniană Shahed-136 capturată de ucraineni. Foto: Captură video Administrația Prezidențială a Ucrainei
Președintele Volodimir Zelensky, alături de o dronă iraniană Shahed-136 capturată de ucraineni. Foto: Captură video Administrația Prezidențială a Ucrainei

Specialiştii Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul ucrainean al Apărării au dezasamblat o dronă iraniană Mohajer-6 doborâtă deasupra Mării Negre pe 23 septembrie şi au constatat că aparatul de zbor este semnificativ mai slab decât alte modele.

Acest tip de dronă este folosit de ocupanţii ruşi pentru a ataca Ucraina. Potrivit GUR, Iranul utilizează în procesul de construcţie a dronei respective unele componente prevăzute pentru scopuri casnice, pe care oricine le poate cumpăra, astfel că iranienii au putut ocoli sancţiunile. Majoritatea componentelor dronei sunt de fabricaţie americană, japoneză, chineză, austriacă, suedeză şi chiar ucraineană.

Serviciile speciale ale Ucrainei investighează modul în care s-a întâmplat acest lucru.

 

Ucraina a doborât 300 de drone Shahed-136, Rusia a comandat aproximativ 2.400 de astfel de drone iraniene

 

Purtătorul de cuvânt al comandamentului Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, citat de Rador, a declarat că apărătorii ucraineni au doborât deja peste 300 de drone kamikaze iraniene de tip Shahed-136. Totodată, potrivit reprezentantului oficial al Armatei ucrainene, Rusia a redus recent intensitatea atacurilor.

"Din 13 septembrie, când o primă dronă kamikaze Shahed a fost doborâtă în regiunea Harkiv, până în prezent, au fost distruse peste 300 de drone kamikaze Shahed-136" - a precizat Ihnat.

Acesta a adăugat că Forţele Armate ale Ucrainei doboară şi alte drone folosite de Rusia, precum Mohajer-6 şi drone mai mici. Reprezentantul armatei ucrainene a amintit că, anterior, Rusia obişnuia să lanseze zilnic un număr mare de drone, pentru că le avea în dotarea armatei.

"În momentul de faţă, nu se ştie exact câte dintre aceste drone Shahed-136 a primit Rusia, transportate pe calea aerului sau, eventual, prin Marea Caspică" - a adăugat Iuri Ihnat. Acesta a menţionat că Rusia a comandat 2.400 de drone iraniene, dar nu se ştie dacă (iranienii, n.r.) au atât de multe şi dacă pot produse în cantitatea pe care o doreşte Federaţia Rusă. "Prin urmare, probabil că acest lucru a redus oarecum intensitatea atacurilor cu drone" - a adăugat reprezentantul Forţelor Aeriene ale Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel