Serviciile Armatei Ucrainei au confirmat că Rusia pregătește o nouă etapă a ofensivei. Dispunerea trupelor indică cel puțin două direcții

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Rusia a crescut deja numărul bombardamentelor pe teritoriul ucrainean, potrivit evaluărilor serviciilor ucrainene de informații.

De asemenea, forțele armate ruse se pregătesc, în prezent, în mod clar, pentru o nouă etapă a acțiunilor ofensive pe teritoriul Ucrainei, a anunțat Direcția de Informații a Armatei ucrainene.

”Vedem bombardamente de-a lungul întregii linii de contact, de-a lungul întregii linii a frontului. Aviația tactică și elicopterele de atac sunt folosite, în mod activ. Există o anumită activare a inamicului de-a lungul liniei frontului", a declarat, sâmbătă - 16 iulie, locțiitorul șefului Direcției de Informații a Ministerul Apărării, Vadim Skibițki, la teletonul național, potrivit LIGA.net.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene ucrainene, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat într-adevăr unități ale trupelor ruse și a ascultat rapoarte cu privire la acțiuni ulterioare.

„După evaluarea noastră, a avut loc o audiere a comandanților cu privire la acțiunile ulterioare și la desfășurarea operațiunii (…) Și, potrivit unor informații, chiar a înmânat premii ofițerilor și generalilor care s-au remarcat în operațiune. Dar acum, sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru următoarea etapă a acțiunilor ofensive”, a adăugat Vadim Skibițki.

În ultimele zile forțele ruse au crescut semnificativ numărul atacurilor cu rachete asupra Ucrainei, inclusiv asupra orașelor aflate departe de linia frontului.

Loviturile cu rachete au vizat orașe mari, în care, pe timp de pace, Forțele Armate ucrainene aveau dislocate comandamente de nivel strategic și operativ. Dar, după declanșarea războiului, toate au fost mutate în locații secrete. Oricum, rachetele au lovit obiective civile, iar justificarea forțelor ruse că au țintit obiective militare este demontată de numărul mare de civili uciși și de clădirile civile lovite.

Pe 14 iulie, rușii au lovit cu rachete centrul orașului Vinnița. 23 de persoane au murit pe loc, iar alta a murit mai târziu la spital. În Vinnița, se află Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene.

În seara zilei de 15 iulie, forțele ruse au lansat rachete asupra orașului Dnipro, ucigând trei persoane. În Dnipro sunt dislocate comandamentele operative Est ale Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene.

Orașul Odessa a fost atacat în dimineața de 16 iulie cu o rachetă de croazieră Kh-101, lansată din direcția Stavropol (de la o distanță de 800 – 1.000 km) de un bombardier strategic. A fost lovit un depozit al unei companii private, o persoană fiind rănită. În Odessa, sunt, de asemenea, dislocate două comandamente de nivel operativ – comandamentele Sud ale Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene.

 

S-a intensificat și bombardarea orașelor aflate în apropierea liniei frontului

 

Orașul  Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, aflat la 18 km de centrala nucleară ocupată din Energodar, pe malul celălalt al Niprului, a fost bombardat, pe 15 iulie, cu MLRS Grad (53 de proiectile calibru 122 mm au fost lansate), două persoane fiind ucise.

În dimineața de 16 iulie, la ora 03.20, orașul Ciuguev, din regiunea Harkov, aflat la câțiva km de linia frontului, a fost lovit cu patru rachete, trei civili fiind uciși.

Regiunea Nikolaev, fiind chiar pe linia frontului, a fost lovită cu rachetele (lansate de MLRS) și artileria, fiind înregistrate 31 de lovituri. Doar în orașul Nikolaev au fost peste 10 explozii puternice, potrivit presei fiind lovite cele două mari universități din oraș.

Atacurile cu rachete Kh-101 (rachete estimate ca având o mare precizie și fiind dificil de observat de radare) au continuat și în după-amiaza de 16 iulie, fiind lovită o întreprindere agricolă din regiunea Cerkassi. În orașul Cerkassi, aflat la peste 200 de km de linia frontului, se află unul dintre podurile peste Nistru considerate obiective strategice.

” În jurul orei 15:20, pe 16 iulie, bombardierele strategice Tu-95MS ale forțelor de ocupație ruse au lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei din regiunea Mării Caspice. Inamicul a tras șase rachete de tip Kh-101 (Kh-555). În jurul orei 16.30, patru rachete au fost distruse de unitățile de apărare antiaaeriană ale Comandamentului Aerian „Est” în regiunea Zaporojie și Dnepropetrovsk. Restul au lovit o întreprindere agricolă din regiunea Cerkasy. Datele despre daune și victime sunt în curs de verificare”, au informat Forțele Aeriene ucrainene.

Noi unități rusești de forțe terestre se deplasează către linia frontul din regiunea Zaporojie.

În Mariupol, a fost observată, pe 15 iulie, o coloană mare de blindate care se deplasa către regiunea Zaporojie, potrivit Consilierul primarului din Mariupol, Petr Andriușcenko. În coloană, sunt aproximativ 100 de echipamente, inclusiv transportoare blindate și vehicule blindate amfibii pentru transportul trupelor aeropurtate.

În plus, potrivit lui Andriușcenko, un număr mare de soldați ruși, care au fost aduși de vehiculele KamAZ, s-au stabilit în satele din raioanele Nikolski și Manguș de la granița cu regiunea Zaporojie.

 

Având în vedere dispunerea trupelor rusești, sunt de luat în calcul două astfel de direcții

 

Acțiunile forțelor rusești de a lovi comandamente importante, elemente critice de infrastructură, de a tensiona situația pe întreaga linie a frontului, precum și de a deplasa noi trupe către posibile raioane de atac, indică într-adevăr o intenție de lovitură, cel puțin pe o direcție importantă.

Având în vedere dispunerea trupelor rusești, sunt de luat în calcul două astfel de direcții. Prima este grupul de localități Sloviansk – Kramatorsk, unde deja rușii au multe grupuri de luptă concentrate. A doua este orașul Zaporojie, aflat la 40 de km de linia frontului, pe care, interesant, rușii nu prea l-au bombardat.

Deși, Harkovul și Nikolaevul se află în raza tactică de lovire, până acum s-au dovedit două nuci extrem de tari pentru forțele ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel