Serbia va trebuie să impună sancțiuni Rusiei dacă vrea să continue procesul de integrare în Uniunea Europeană

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Serbia
Foto: Ministerul Apărării din Serbia

Parlamentul European a adoptat cu o mare majoritate de voturi Rezoluţia privind progresele Serbiei în procesul de integrare europeană, în care se exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană şi se face apel ca Belgradul să adere rapid la sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei şi Belarus, aceasta fiind o condiţie pentru avansarea Serbiei spre UE.

Rezoluţia a fost adoptată cu 523 de voturi pentru, 78 împotrivă şi 34 de abţineri. Rezoluţia exprimă sprijinul pentru "viitoarea aderare a Serbiei la UE", dar aminteşte că o perspectivă europeană credibilă necesită angajament în implementarea reformelor şi aderarea la standardele şi valorile europene.

Documentul, citat de Radio România Actualități, pe lângă referirile la instaurarea statului de drept şi normalizarea relaţiilor cu Pristina, include şi aderarea la sancţiunile contra Rusiei, drept element esenţial care stabileşte dinamica avansării Serbiei în procesul de integrare europeană. De asemenea, în Rezoluţie se subliniază că de la Serbia şi Kosovo se aşteaptă semnarea unui acord de normalizare a relaţiilor, cu caracter juridic obligatoriu şi bazat pe "recunoaşterea reciprocă".

Este prima dată când într-un document oficial al UE se menţionează recunoaşterea reciprocă ca soluţie a dialogului Belgrad-Pristina. Parlamentul European reiterează apelul ca Serbia să facă paşi înainte în direcţia garantării libertăţii şi independenţei presei, a pluralismului mediatic şi a libertăţii de exprimare.

Rezoluţia adoptată de Parlamentul European nu are caracter juridic obligatoriu, dar prezintă liniile politice pentru un stat angajat în procesul de integrare europeană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel