Serbia reia cooperarea militară internațională întreruptă în septembrie 2020

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata sârbă, Sursă foto: Ministry Of Defence Republic of Serbia
Armata sârbă, Sursă foto: Ministry Of Defence Republic of Serbia

Odată cu vizita la Belgrad a generalului american David Tabor și cu începerea exercițiului tradițional pe care forțele speciale ale armatei sârbe și poliției sârbe îl desfășoară împreună cu forțe omoloage ale armatei americane, se poate spune că Serbia revine la cooperarea militară internațională întreruptă în septembrie anul trecut.

Potrivit balcansec.net, al șaselea exercițiu comun al forțelor speciale, “Joint Combined Exchange Excercise” (JCET), a început în primele zile ale lunii martie, odată cu sosirea „Beretelor verzi” americane la baza Unității speciale antiteroriste (SAJ) de lângă Batajnica.

La deschiderea exercițiului care va avea durata de o lună a participat și comandantul Comandamentului european al forțelor speciale ale armatei SUA, general maior David Tabor. Potrivit informațiilor furnizate de armata sârbă, în timpul vizitei oficiale efectuate în Serbia, Tabor a discutat cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate, generalul Milan Mojsilovic și a vizitat Brigada 72 Operații Speciale.

În prima săptămână, SAJ și „Beretele verzi” din cadrul Batalionului 1 al Grupului 10 Forţe Speciale (Aeropurtate) al SUA, dislocat lângă Stuttgart (Germania), au efectuat verificarea medicală și au desfășurat trageri de luptă.

"Forțele SUA se concentrează pe consolidarea capacității sârbe de răspuns la amenințări, inclusiv împotriva încercărilor potențiale ale militanților islamici de a trece din Orientul Mijlociu în Europa, prin Serbia", a declarat generalul Tabor pentru ziarul armatei americane "Stars and Stripes".

Astfel, moratoriu guvernului sârb cu durata de șase luni privind suspendarea oricăror activități de cooperare militară internațională a fost încheiat cu câteva zile înainte de termenul limită, 9 martie.

Guvernul Serbiei și-a explicat decizia din 9 septembrie 2020, prin presiunea la care a fost supus de către Occident pentru intenția armatei sârbe de a participa la exercițiul planificat “Frăția Slavă 2020” din Belarus. Ulterior Serbia nu a mai participat la exercițiu alături de Belarus și Rusia, iar ministrul apărării Aleksandar Vulin a declarat că guvernul Serbiei a decis să suspende toate exercițiile și activitățile militare cu partenerii săi timp de șase luni. El a declarat atunci că Serbia își va menține politica de neutralitate militară și nu va participa în perioada următoare „la exerciții sau activități militare cu NATO, OTSC, Rusia, Statele Unite, China, Uniunea Europeană, Estul sau Vestul”.

Din punct de vedere al moratoriului, s-ar putea spune că rămâne neclar modul în care guvernul sârb a asigurat legalitatea organizării exercițiului la acest moment, după cum atrage atenția și schimbarea neașteptată, înainte de termen, a poziției ferme manifestate inițial de guvernul sârb într-o manieră prin care reușise să atragă atenția, și chiar simpatia, opiniei internaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel