Serbia dorește crearea unui ”Mic Schengen” în Balcani

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Iniţiativa preşedintelui sârb Aleksandr Vucic de a crea un "Mic Schengen", format din Albania, Macedonia de Nord şi Serbia înseamnă o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii, a asigurat vineri la Belgrad vicepremierul sârb Zorana Mihajlovic, transmite Tanjug.

Aflat marţi la New York la lucrările Adunării Generale a ONU, preşedintele sârb a afirmat că a discutat despre această problemă cu premierii nord-macedonean şi albanez, Zoran Zaev şi Edi Rama, şi că obiectivul vizat este stimularea afacerilor şi a liberei circulaţii a bunurilor, oamenilor şi serviciilor.

Un acord mai specific în acest sens este aşteptat la o conferinţă prevăzută pentru 9-10 octombrie la Novi Sad, la care urmează să participe cei trei lideri şi al cărei principal subiect îl vor reprezenta planuri concrete de întărire a relaţiilor dintre pieţele regionale şi de creare a unui "Mic Schengen", a declarat Vucic reporterilor la New York.

"Vrem să ne consolidăm relaţiile politice şi economice şi să apărem în faţa Uniunii Europene ca un bloc, şi nu individual", a menţionat preşedintele sârb.

 

”Nu vorbim de o nouă Iugoslavie”



Vicepremierul Mihajlovic, care este şi ministru al construcţiilor, transporturilor şi infrastructurii, a explicat vineri pentru postul RTS că toate ţările din regiune sunt prea mici pentru a avea un impact asupra indicatorilor europeni şi globali, însă alăturându-şi forţele în plan economic şi al afacerilor viaţa cetăţenilor lor va cunoaşte o îmbunătăţire.

"Nu vorbim aici de o nouă Iugoslavie, este vorba doar de interesul economic al tuturor ţărilor, îndepărtarea barierelor vamale şi comerciale", a asigurat ea, menţionând şi că pentru Serbia este important să existe o rută către porturile din Grecia şi Albania.

"Nu poate fi vorba de o evoluţie modernă dacă privim la relaţiile noastre prin sfera trecutului", a conchis ministrul sârb.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel